Σε ολόκληρη την Ευρώπη 126 τυριά έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό Π.Ο.Π., δηλαδή Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Για να λάβει ένα τυρί αυτόν τον χαρακτηρισμό, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ πρέπει οπωσδήποτε να παράγεται και να ωριμάζει εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης, η πρώτη ύλη απ’ όπου προέρχεται να παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης, να μην χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του, να κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τυριών που παράγει, πίσω από την Ιταλία και την Γαλλία.
Από τα 126 τυριά που είναι Π.Ο.Π. τα 37 είναι γαλλικά, 30 είναι ιταλικά, 20 είναι ελληνικά, 11 είναι ισπανικά, 10 είναι πορτογαλικά, 8 είναι αγγλικά, 3 είναι γερμανικά, 3 είναι δανέζικα, 2 είναι αυστριακά και 1 είναι βελγικό.
Σημειώνεται ότι εκκρεμούν αιτήσεις για άλλα 5 ελληνικά τυριά.
Πρώτος λαός στην κατανάλωση τυριού στον παγκόσμιο χάρτη είναι η Ελλάδα, με 23 κιλά ανά κάτοικο το έτος, και δεύτεροι οι Γάλλοι με 22 κιλά περίπου τον χρόνο. Οι Γερμανοί καταναλώνουν περίπου 8 – 10 κιλά τον χρόνο και οι Ιάπωνες μόνο 800 γραμμάρια!