Σπυριδωνία Κρανιώτη

Τέσσερις οσκαρικές υποψηφιότητες για το δράμα εποχής του Τομ Χούπερ.
Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Ντέιβιντ Έμπερσχοφ που αφηγείται μια εκδοχή της ιστορίας του Άιναρ Βέγκενερ (αργότερα γνωστού ως Λίλι Έλμπε) την περίοδο που αποφάσισε να κάνει εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, σοκάροντας τους ανθρώπους της εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως Άιναρ ήταν παντρεμένος με τη ζωγράφο Γκέρντα Βέγκενερ (Αλίσια Βικάντερ) που ήξερε τα θέματα σεξουαλικής ταυτότητας που εκείνος είχε, γι’ αυτό και στα έργα της τον συμπεριλάμβανε ως μυστήρια, μελαχρινή κοπέλα με όμορφα πόδια.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολη και τρομακτικά επικίνδυνη ήταν η απόφαση και η πραγματοποίηση ενός χειρουργείου διόρθωσης φύλου την περίοδο του 1930. Ο Άιναρ Μόγκενς Βέγκενερ ήθελε τόσο πολύ να ελευθερωθεί από το αντρικό σώμα του και να ζήσει ως Λίλι Έλμπε, ώστε αψήφισε κάθε δυσκολία και κάθε κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκινητικό στο «Κορίτσι από τη Δανία» είναι ακριβώς αυτή η άκρατη επιθυμία να ζήσει όπως λαχταρούσε και να απελευθερωθεί από το σώμα στο οποίο ήταν φυλακισμένη.

Ο Τομ Χούπερ αναδεικνύει εξαιρετικά τον αγώνα ενός ανθρώπου για να ζήσει όπως θέλει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσεγγίζει την ιστορία της Λίλι Έλμπε με ευαισθησία και τρυφερότητα και φανερώνει μια πιο ουσιαστική οπτική για το «Κορίτσι από τη Δανία»: «Εύχομαι το φιλμ να δείξει στο κοινό ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει εφικτή η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι μέσω της αγάπης».

Ο Έντι Ρεντμέιν ως «Λίλι Έλμπε» είναι συγκλονιστικός.

Το σώμα του είναι ένα εργαλείο με απίστευτη πλαστικότητα και το πρόσωπό του ένας καθρέφτης που αντικατοπτρίζει συναίσθήματα ακόμη και των πιο λεπτών αποχρώσεων. Οι εναλλαγές στις εκφράσεις του και ο τρόπος που απέδωσε κινησιολογικά την μεταμόρφωσή του από άντρα σε γυναίκα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα..

Δίπλα του μια εκπληκτική Αλίσια Βικάντερ, η οποία ερμηνεύει τη σύντροφο του τολμηρού ζωγράφου και συνοδοιπόρο του στην προσπάθειά του να βρει την ευτυχία μέσω της αλλαγής φύλου.

Tο ομώνυμο βιβλίο του Ντέιβιντ Έμπερσχοφ εκδόθηκε το 2000. Ο Έμπερσχοφ βασίστηκε στις σημειώσεις που κρατούσε η Λίλι από τη μέρα που αποφάσισε να διορθώσει το φύλο της.

H Λίλι Έλμπε, ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αλλαγής φύλου στον κόσμο, τη δεκαετία του ’30.

Γεννήθηκε ως Άιναρ Μόγκενς Βέγκενερ και σε ηλικία 22 χρόνων παντρεύτηκε τη 19χρονη Γκέρντα Γκότλιμπ -οι δυο τους έγιναν γνωστοί ζωγράφοι, ο Έιναρ ζωγράφος τοπίων, η Γκέρντα πορτρετίστα που συνεργαζόταν και με τα περιοδικά Vogue και La Vie Parisienne.

Ο Βέγκενερ φόρεσε γυναικεία ρούχα για πρώτη φορά, όταν η γυναίκα του του ζήτησε να ποζάρει για ένα πίνακα, επειδή απουσίαζε το μοντέλο της. Στην αρχή ντυνόταν σαν γυναίκα και κυκλοφορούσε στους δρόμους του Παρισίου, όπου δεν γνώριζε κανέναν. Αργότερα, άρχισε να συστήνεται ως «Λίλι Έλμπε» και παρίστανε την αδελφή της συζύγου του. Το 1930 ταξίδεψε μέχρι τη Γερμανία, για να υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 1931 λίγους μήνες μετά την τέταρτη επέμβαση του, ο Βέγκενερ/Λίλι πέθανε από επιπλοκές στην καρδιά.

Ήταν 47 χρόνων και ελάχιστα είναι γνωστά για τις επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.

Η Λίλι έζησε σε μία εποχή κατά την οποία η διερεύνηση και κατανόηση της σεξουαλικότητας, των ορμονών, του φύλου, ήταν μόλις στην αρχή.

Την περίοδο που άρχισε τις επεμβάσεις, οι άνδρες φίλοι της διέκοψαν κάθε επικοινωνία μαζί της, ενώ η ίδια εγκατέλειψε τη ζωγραφική θεωρώντας την μέρος της ζωής της ως Άιναρ.

Η ζωή της Λίλι κράτησε μόλις 14 μήνες. Αλλά όπως έγραφε «Μπορεί κάποιος να πει ότι 14 μήνες δεν είναι πολλοί, αλλά για μένα ήταν μία πλήρης και ευτυχισμένη ανθρώπινη ζωή…»

Το Κορίτσι από τη Δανία είναι μια συγκλονιστική ταινία που ξαναζωντανεύει την ιστορία της Λίλι Έλμπε και αποδίδει φόρο τιμής στην ίδια καθώς και στον αγώνα της  για μια ευτυχισμένη και ανθρώπινη ζωή.

Δείτε το τρέιλερ:

The Danish Girl
Σκηνοθεσία: Τομ Χούπερ με τους Έντι Ρεντμέιν, Αλίσια Βικάντερ, Άμπερ Χερντ, Ματίας Σένερτς, Μπεν Γουίσο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης