Το Μέγαρο Μαξίμου εξέπεμψε μήνυμα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει εγκαίρως τις δεσμεύσεις της, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα.

Επισήμανε επίσης ότι στη Σύνοδο Κορυφής, της 18ης Φεβρουαρίου, «ο πρωθυπουργός δεν θα είναι απολογούμενος, αλλά εγκαλών σε αυτούς οι οποίοι δεν είναι συνεπείς από την άλλη πλευρά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των hotspots, υπογράμμισε πως «κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ήδη την ολοκλήρωση των δεσμεύσεών της με επιταχυνόμενους ρυθμούς» και εξέφρασε την ελπίδα της «ότι και οι εταίροι θα υλοποιήσουν με τους ίδιους ρυθμούς το δικό τους κομμάτι, που αφορά την τεχνική βοήθεια, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την ενεργοποίηση των συμφωνιών με την Τουρκία».

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας και η Φ. Γεννηματά, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης ότι προσφυγικό υπερβαίνει τις μικροκομματικές αντιθέσεις και ως εκ τούτου παίρνει διαστάσεις εθνικού θέματος και κατέληξαν ότι το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προοδευτικό πρόσημο, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει πως «οι προοδευτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη θα πρέπει να ψάξουν για κοινούς τόπους για μια κοινή γραμμή».

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή σε συνεργάτες του και στον τομεάρχη μεταναστευτικού Β. Κικίλια να ετοιμάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να τις παρουσιάσει στις 15 Φεβρουαρίου στους 28 πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. και δύο μέρες αργότερα στη Σύνοδο του ΕΛΚ, στην οποία θα πάρει μέρος. Οι προτάσεις της Ν.Δ. θα τείνουν προς την ανάδειξη της εθνικής διάστασης του προβλήματος και την πανευρωπαϊκή αντιμετώπισή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης