Περιμένετε τα Χριστούγεννα, για να φάτε τους αγαπημένους σας κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αλλά σκέφτεστε να μην αυξήσετε το βάρος σας; Το γλυκό δεν απαγορεύεται από κανένα διαιτολόγιο! Αρκεί φυσικά να καταναλώνεται με σύνεση και μέτρο.
Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο, μέλι αλλά και καρύδια, τα οποία είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, ωφέλιμων λιπαρών, βοηθούν τη μνήμη, ενισχύουν την πνευματική διαύγεια την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η κανέλλα έχει ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία, αφού περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου η οποία έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος ή του χυμού πορτοκάλι.
Οι κουραμπιέδες περιέχουν βούτυρο, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα που αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Επίσης θέλουν μέτρο η κατανάλωση τους αφού η υπερβολική πρόσληψη της ζάχαρης απειλή την υγεία των δοντιών αλλά και μπορεί δημιουργήσει προβλήματα παχυσαρκίας. Τα αμύγδαλα του κουραμπιέ αυξάνουν τη θρεπτική του αξία, καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες.
Τέλος οι κουραμπιέδες είναι καλή πηγή πρωτεϊνών που βοηθούν το μυϊκό σύστημα μας. Όσον αφορά στη θερμιδική τους αξία και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, κατά μέσο όρο αποδίδουν 150 θερμίδες το καθένα. Άρα το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ όχι όσον αφορά στην ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως στη θρεπτική.