Μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφάσισε ότι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς θα λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια, ωστόσο, η άποψη των Ελλήνων πολιτών για τους οικονομικούς μετανάστες παραμένει αρνητική, σε σημείο που ένας στους δύο να τους θεωρεί απειλή.

Σύμφωνα με έρευνα της Kάπα Research, που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα Ελλήνων και μεταναστών και τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν σήμερα σε ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα, το 51,6% των Ελλήνων απαντά ότι η παρουσία των μεταναστών στη χώρα αποτελεί… απειλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 30,6% θεωρεί τους μετανάστες… ευκαιρία, ενώ ένα 17,8% δεν εκφράζει άποψη.

Παράλληλα, το 79,3% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι μετανάστες που ζουν στη χώρα είναι «πάρα πολλοί», το 18,6% «αρκετοί αλλά όχι πάρα πολλοί» και το 1,6% «όχι και τόσοι πολλοί».

Από καθαρά οικονομικής άποψης, το 57,5% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι μετανάστες συμπιέζουν τους μισθούς και αυξάνουν την ανεργία των Ελλήνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις το 34,3% πιστεύει ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Είναι σημαντικό ότι οι απόψεις Ελλήνων και μεταναστών για την απασχόληση σχεδόν συμπίπτουν σ’ ένα σημείο.

Το 74,9% των Ελλήνων και το 63,8% των μεταναστών πιστεύουν ότι οι μετανάστες κάνουν τις δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι Έλληνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιοι οι μετανάστες θεωρούν κατά πλειοψηφία (65,3%) δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα και μόλις το 1,9% την θεωρεί κάτι εχθρικό.

Το 51,3% απαντά ότι δεν έχει υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά από Έλληνες, ενώ το 47% απαντά το αντίθετο.

Το 64,7% των μεταναστών σκοπεύει να παραμείνει στην Ελλάδα, το 23,6% να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, και το 4,9% να μεταναστεύσει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Όσον αφορά στο μείζον θέμα της ασφάλειας, το 73,4% των μεταναστών αισθάνεται ασφαλές και το 25,3% νιώθει ότι κινδυνεύει, ενώ το 65,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι κινδυνεύει έναντι του 29,6% που αισθάνεται «ασφαλές».

Η έρευνα διενεργήθηκε τον Αύγουστο από την Κάπα Research, σε πανελλαδικό δείγμα 530 μεταναστών και 1280 Ελλήνων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης