Με 74 ψήφους υπέρ και 25 κατά, εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης (πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) από τη Γερουσία το αναθεωρημένο σχέδιο Πόλσον για τη «διάσωση» του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η Γερουσία, το νομοσχέδιο παραπέμπεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα, η προηγούμενη εκδοχή του σχεδίου είχε απορριφθεί από τους βουλευτές, προκαλώντας πανικό στις αγορές υπό το φόβο της κατάρρευσης οργανισμών, εξαιτίας δανείων υψηλού ρίσκου και άλλων προβλημάτων.

«Είμαι πολύ ευτυχής όσον αφορά στην αποψινή ψηφοφορία», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Χάρυ Ρηντ.

Οι Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν, που επέστρεψαν εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον για να λάβουν μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας, τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου δαπάνησης 700 δισ. δολαρίων για την αποτροπή της «κατάρρευσης της αμερικανικής οικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την υπερψήφιση του σχεδίου του από τη Γερουσία και κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να τη μιμηθεί.

«Με τις βελτιώσεις που έκανε η Γερουσία, πιστεύω ότι τα μέλη και των δύο κομμάτων στη Βουλή μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο», ανέφερε ο Μπους σε γραπτό ανακοινωθέν του. «Ο αμερικανικός λαός αναμένει -και η οικονομία μας απαιτεί- η Βουλή να εγκρίνει αυτό το καλό νομοσχέδιο αυτήν την εβδομάδα και να το στείλει στο γραφείο μου (προς κύρωση)», πρόσθεσε.

«Ο νόμος που ενέκρινε η Γερουσία είναι θεμελιώδης για την οικονομική ασφάλεια κάθε Αμερικανού», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι αλλαγές στο σχέδιο που ψήφισε η Γερουσία

-Αυξάνεται η κυβερνητική εγγύηση στην αποταμίευση από 100.000 δολάρια στα 250.000 δολάρια.

-Μειώνονται οι φόροι για να ενισχυθούν οι μικρές επιχειρήσεις, ώστε να προωθήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στο πλαίσιο της επέκτασης μιας πράσινης πολιτικής.

-Επέκταση του υποχρεωτικού φόρου υπέρ των παιδιών που είναι θύματα των πρόσφατων τυφώνων.

Πάντως, η είδηση της υπερψήφισης του σχεδίου Πόλσον- Μπερνάκε, για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας από τη Γερουσία, είχε μερικό μόνο αποτέλεσμα στις αγορές.

Και αυτό καθότι παραμένει η αβεβαιότητα για το τι θα πράξει η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία αναμένεται να κληθεί εκ νέου να ψηφίσει το τροποποιημένο σχέδιο, πιθανότατα την Παρασκευή.

Οι ασιατικές αγορές εμφάνισαν και πάλι πτώση καθώς ο δείκτης αξιών Nikkei στο Τόκιο της Ιαπωνίας έκλεισε κατά 1.85% μειωμένος, ενώ και το χρηματιστήριο της Αυστραλίας έχασε 1%.

Άνοδος του πετρελαίου

Η έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου διάσωσης της κυβέρνησης Μπους, από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε αντιθέτως άμεσο αντίκτυπο στην αγορά του μαύρου χρυσού.

Το αργό πετρέλαιο για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 1,84 δολάρια ανά βαρέλι – ποσοστό 1,9%-, φθάνοντας στα 100,37 δολάρια το βαρέλι.

Οι αυξομειώσεις στις τιμές του πετρελαίου ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν- στην αμερικανική οικονομική πραγματικότητα- αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά ασταθής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης