Στην απογοήτευση που επικρατεί στην κοινωνία μας αναφέρεται κυρίως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο οποίος όμως τονίζει ιδιαίτερα το νόημα της ελπίδας, ειδικά αυτές τις ημέρες.
Το σημαντικό μήνυμα της ελπίδας, όπως επισημαίνει, δεν θα πρέπει να χάνεται «μέσα σε πλαστικοποιημένες και κενές νοήματος τάχα γιορταστικές αποφάσεις».
Χριστούγεννα, τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος, σημαίνει ότι η δυνατότητα της χαράς δεν έχει χαθεί από τον κόσμο.
Το πλήρες μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου έχει ως εξής:
«Αδελφοί καί τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Οπου κι αν στρέψουμε τό βλέμμα στον τόπο μας και στην Οικουμένη ολόκληρη, είναι εύκολο να νιώσουμε το αγκάθι της απογοήτευσης να μας πληγώνει. Τα απανταχού της γης ειδησεογραφικά δεδομένα είναι αψευδείς καθημερινοί μάρτυρες των προβλημάτων και των οδυνών που μαστίζουν κάθε γωνιά της γης.
Εν μέσω των θλίψεων και των δοκιμασιών που μοιάζουν να απειλούν ακόμη και τη φυσική επιβίωση του πλανήτη μας και των κατοίκων του, νιώθω βαθιά την ευθύνη και έντονη την επιθυμία να υπενθυμίσω στεντορία τη φωνή σε όλους και στον καθένα προσωπικά ότι ο Θεός μας αγαπά.
Ο Θεός μας αγαπά όλους ανεξαιρέτως και κανείς δεν στερείται του δικαιώματος στην ελπίδα.
Η ακλόνητη βεβαιότης ότι ο Θεός είναι παρών στη ζωή μας και μας αγαπά δεν στηρίζεται σε υποθέσεις, θεωρίες και φιλοσοφικούς στοχασμούς.
Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων φανερώνει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την έμπρακτη και απέραντη αγάπη του Θεού για εμάς, διότι «εν τούτω εφανερώθη η αγάπη του Θεού εν ημίν, ότι τον Υιόν αυτού τον μονογενή απέσταλκεν ο Θεός εις τον κόσμον, ίνα ζήσωμεν δι΄ Αυτού» (Ιωαν. 4, 9).
Η ενανθρώπηση του Υιού του Θεού αποκαλύπτει με τον πιο άμεσο, τον πιο ορατό, τον πιο φιλάνθρωπο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι “ο Θεός αγάπη εστίν“ (Ιωαν. 4, 8).
Χριστούγεννα σημαίνει ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος “ίνα θεώση τον άνθρωπον“. Σημαίνει ότι ο Θεός ήρθε να ενωθεί με την ανθρωπότητα και να είναι για κάθε άνθρωπο και για όλους ο Εμαννουήλ “ό έστι μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θεός» (Ματθ. 1, 23).
Ήρθε να μοιραστεί τον πόνο και την αγωνία μας και να μας λυτρώσει απ’ αύτά και από όσα άλλα προσπαθούν να επιβάλλουν την εξουσία του θανάτου επί της ζωής.
Ηρθε “και εσκήνωσεν εν ημίν“ (Ιωαν. 1, 14). Ηρθε, έμεινε και θα παραμένει μεθ’ ημίν “πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος“ (Ματθ. 28, 20).
Χριστούγεννα σημαίνει ότι τίποτα πια, καμιά θλίψη, καμιά δυσκολία, καμιά τραγωδία δεν μπορεί να αφανίσει την ελπίδα, δεν μπορεί να υπερνικήσει τη βεβαιότητα ότι στό τέλος θα επικρατήσουν η αλήθεια και η αγάπη στη ζωή του κόσμου. Τίποτα δεν μπορεί να νικήσει την ελπίδα που γεννά η επίγνωση ότι ο Χριστός γεννήθηκε, για να μας λυτρώσει από την αμαρτία και το θάνατο.
Δεν είναι κρίμα λοιπόν το μήνυμα της ελπίδας που αναδύεται από τη φάτνη του νεογέννητου Χριστού να χάνεται μέσα σε πλαστικοποιημένες και κενές νοήματος τάχα γιορταστικές αποδράσεις; Δεν είναι κρίμα οι απανταχού της γης άρχοντες να αποφασίζουν για τη ζωή του κόσμου, αλλά και ο καθένας μας για τη δική του ζωή, σαν να μην γεννήθηκε ο Χριστός;
Δεν έχουμε πια το δικαίωμα να ζούμε σαν να μην έχουμε δει να επαληθεύεται έμπρακτα και οδυνηρά το γεγονός ότι, όπου εξορίζεται ο Χριστός από τη ζωή μας και περιφρονείται το Ευαγγέλιό Του, εκεί επικρατούν η αδικία, η αλαζονεία, η καταπίεση, η απληστία, η εκμετάλλευση, η υποκρισία και η απαξίωση του ανθρώπου.
Και τότε κάνουν την εμφάνισή τους οι ποικίλες τραγικές συνέπειες: τα μίση, οι πόλεμοι, η εκμετάλλευση και εξουθένωση των φτωχών και των αδυνάτων, οι οικονομικές κρίσεις, οι οικολογικές καταστροφές και άλλα πολλά, που αποδεικνύουν ότι η επικράτηση της αμαρτίας δεν είναι άμοιρη συνεπειών για τον άνθρωπο.
Χριστούγεννα σημαίνει ότι το σκοτάδι της αμαρτίας που γεννά την αδικία καί απανθρωπίζει τον άνθρωπο διαλύεται στο φως που ακτινοβολεί η ανατολή του “ηλίου της Δικαιοσύνης“.
Σημαίνει ότι ο άνθωπος μπορεί να ξαναβρεί τις αληθινές διαστάσεις της ανθρωπιάς και της αγιότητας. Σημαίνει ότι η δυνατότητα της χαράς δεν έχει χαθεί από τον κόσμο.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να απευθύνω στην αγάπη σας τα ίδια λόγια που άκουσαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ από τα χείλη του αγγέλου:
“Μη φοβείσθε? Ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ός έστιν Χριστός Κύριος, εν πόλει Δαυίδ. Και τούτο υμίν το σημείον? ευρήσετε βρέφος εσπαργανωμένον, κείμενον εν φάτνη» (Λουκ. 2, 10-12).
Μην αφήνετε, λοιπόν, τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς να σας καταβάλλουν.
Μη Φοβείσθε! Σήμερα γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και έχουμε κάθε λόγο και κάθε δικαίωμα να νοιώθουμε χαρά μεγάλη. Διότι σήμερα γεννήθηκε ο Σωτήρ του κόσμου, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.
Ας κάνουμε ξανά την πίστη και την εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού τρόπο ζωής και ας ψάξουμε βαθιά μέσα μας, στη φάτνη της καρδιάς μας. Και θα βρούμε εκεί το σημείο και την αιτία της χαράς και της ελπίδας: θα βρούμε τον Θεό ως “βρέφος εσπαργανωμένον, κείμενον εν φάτνη“.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα Χριστούγεννα».