Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφορικά με την απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου για τη δημιουργία κοινωνικών δομών στην Πελοπόννησο από τους δήμους στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια έχει εξασφαλισμένα τα χρήματα και είναι δική της η αρμοδιότητα.

Ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια κατέθεσε σχετικά προτάσεις στους αρμοδίους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και εγκρίθηκε το πρόγραμμα της, εξασφαλίζοντας πόρους ύψους 60 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με έκπληξη υποδεχθήκαμε την αλληλογραφία της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου με τους δημάρχους της Πελοποννήσου για τη δημιουργία κοινωνικών δομών στους Δήμους» σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

«Η υπουργός, αγνοώντας τον κανονισμό διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020, με επιστολή της στην οποία εσκεμμένα απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία, ζήτησε από τους δημάρχους να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του σχεδιασμού της Περιφέρειας για τις δράσεις του κοινωνικού τομέα και τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με ωφελούμενες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Φυσικό και επόμενο ήταν οι Δήμοι να παραπλανηθούν και να τοποθετηθούν λανθασμένα στο ζήτημα που τους τέθηκε».

«Θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους φορείς και πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι ήδη έχουν εγκριθεί, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πόροι για το σκοπό αυτό ύψους 63 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να απαιτείται η «διαπραγμάτευση» που επικαλείται η υπουργός κα Φωτίου» ανέφερε ο κ. Τατούλης. Παρά ταύτα, όπως τόνισε, η Περιφέρεια είναι κάθετα αντίθετη στην δημιουργία συλλήβδην κοινωνικών δομών σε κάθε Δήμο, μόνο και μόνο για την απορρόφηση των χρημάτων, χωρίς να εξασφαλίζεται το ευκταίο επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τατούλης είπε ότι έχει εκπονηθεί μελέτη, σύμφωνα με την οποία έχει γίνει καταγραφή όλων των ωφελούμενων του κοινωνικού προγράμματος και τόνισε πως «αντιδρούμε σε παλαιοκομματικές και ρουσφετολογικές πρακτικές που, αφενός, λειτουργούν χαοτικά με αμφίβολα αποτελέσματα και, αφετέρου οδηγούν σε κατακερματισμό και κατασπατάληση πόρων, χωρίς να ενδιαφέρει η βιωσιμότητα των δομών αυτών».

«Καλούμε την υπουργό να σεβαστεί τη θεσμική αυτοτέλεια της Περιφέρειας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων της και να μη δημιουργεί με επιστολές της σύγχυση στους πολίτες της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης