Στο προσκήνιο φέρνει και πάλι η Βρετανία την υπόθεση του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, του Ρώσου πράκτορα, ο οποίος έπειτα από την απόλυσή του από τις τάξεις της FSB βρήκε άσυλο στη Βρετανία και σύμφωνα με δικηγόρο της συζύγου του δούλευε για την βρετανική MI6.

Στο στόχαστρο μπαίνει ο νυν Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι ευθύνεται για τη δολοφονία του Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε το 2006 με Πολώνιο 210.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δικαστική έρευνα της οποίας ηγείται ο ανώτατος δικαστής σερ Ρόμπερτ Όουεν, καταγγέλλεται ότι Ρώσοι αξιωματούχοι της εποχής μπορεί να διέπραξαν αυτό το έγκλημα διότι είχαν κίνητρο για να το κάνουν. Η ίδια έρευνα αναφέρει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδεχομένως να ενέκρινε την επιχείρηση της δολοφονίας του.

«Η επιχείρηση του FSB πιθανότατα εγκρίθηκε από τον κ. Πατρούτσεφ (Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην αρχηγό του FSB) και επίσης από τον πρόεδρο Πούτιν», αναφέρει στα συμεράσματα της έρευνας ο σερ Ρόμπερτ Οουεν.

Ο Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, 43 ετών, πέθανε τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο Millenium Hotel, στο κέντρο του Λονδίνου, με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τον Αντρέι Λουγκοβόι, σήμερα βουλευτή εθνικιστικού κόμματος, και τον Ντμίτρι Κοβτούν, σήμερα επιχειρηματία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινιένκο», γράφει ο βρετανός δικαστής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολώνιου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου. «Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στον θάνατο του κ. Λιτβινιένκο», αναφέρεται στην έκθεση.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Η υπόθεση Λιτβινένκο

Ο Λιτβινένκο το 1988 εισήλθε στην KGB και το 1998 υπηρέτησε ως πράκτορας της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας), υπηρεσία της οποίας ηγείτο ο Πούτιν.

Ο Λιτβινένκο σε συνέντευξη Τύπου είχε καταγγείλει πως ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν στόχευε στη φυσική εξόντωση πολιτικών του αντιπάλων. Μετά τις καταγγελίες, διαγράφηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την FSB και εκδιώχθηκε.

Έπειτα από σειρά συλλήψεων στη Ρωσία, εν τέλει βρήκε άσυλο στο Λονδίνο το 2001 και το 2006 απέκτησε την αγγλική υπηκοότητα.

Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο μαζί με τον Ρώσο ακαδημαϊκό Γιούρι Φελστίνσκι συνέγραψε το βιβλίο Blowing Up Russia (Ανατινάζοντας τη Ρωσία), στο οποίο αποκαλύπτεται ότι οι βομβιστικές επιθέσεις, πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ήταν σχεδιασμένες από την FSB και τον ίδιο τον Πούτιν, ο οποίος εκλέχτηκε πρόεδρος της Ρωσίας υποσχόμενος την πάταξη της τσετσένικης τρομοκρατίας.

Άσκησε σφοδρή κριτική κατά του νυν Ρώσου προέδρου και μάλιστε έδειξε τον ίδιο ως ηθικό αυτουργό για την επίθεση στο κοινοβούλιο της Αρμενίας, όπου στοίχισε τη ζωή του προέδρου της χώρας. Μεταξύ άλλων τον κατηγόρησε για παιδεραστία, ως υπεύθυνο της ομηρίας στο θέατρο της Μόσχας το 2003 από Τσετσένους κ.ο.κ.

Μετά τη δηλητηρίασή του με Πολώνιο την 1η Νοεμβρίου του 2006, ο Λιτβινένκο απεβίωσε στις 23 του ίδιου μήνα.

Οι έρευνες έδειξαν τότε ότι δράστες ήταν δύο Ρώσοι πράκτορες οι Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης