Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει ένα πρόγραμμα το οποίο ενθαρρύνει στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κούβας που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό να αυτομολήσουν, δήλωσε συνεργάτης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Πρόκειται για μια χειρονομία η οποία εάν υλοποιηθεί θα σημάνει την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Αβάνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα, που τέθηκε σε εφαρμογή επί των ημερών του προέδρου Τζορτζ Μπους το 2006, στρεφόταν εναντίον ενός από τα πιο εμβληματικά επιτεύγματα της Κούβας: την αποστολή γιατρών, νοσοκόμων και άλλων επαγγελματιών της υγείας στο εξωτερικό, τόσο σε αποστολές αλληλεγγύης, όσο και για να εξασφαλίζονται οικονομικά οφέλη για την κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα αυτό δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση τη διακριτική ευχέρεια να επιτρέπει την είσοδο Κουβανών επαγγελματιών του κλάδου της υγείας στις ΗΠΑ, αλλά και τη χορήγηση βοήθειας σε αυτούς για τον συγκεκριμένο σκοπό μέσω των αμερικανικών πρεσβειών στις χώρες όπου είναι τοποθετημένοι οι γιατροί.

Τα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κούβας που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι τουλάχιστον 50.000 σε πάνω από 60 χώρες και δυνητικά όλοι ήταν στόχος του προγράμματος αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα αυτό τελεί τώρα υπό αναθεώρηση, δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ομπάμα και μέλος της ομάδας των διαπραγματευτών η οποία πέτυχε την ιστορική συμφωνία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ και της Κούβας έπειτα από 18 μήνες μυστικών συνομιλιών.

«Είναι μια ασυνήθιστη πολιτική, και νομίζω καθώς επανεξετάζουμε το σύνολο των σχέσεών μας, αυτό είναι κάτι που αισθανθήκαμε ότι άξιζε να βρίσκεται στον κατάλογο των πραγμάτων που θα μελετήσουμε», είπε ο Ρόουντς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εγκρίνει 7.117 αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού από το 2006. Οι αριθμοί μεγεθύνθηκαν τα τελευταία χρόνια και ανήλθαν σε 1.663 στελέχη, κάτι χωρίς προηγούμενο, το οικονομικό έτος 2015, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, που χειρίζεται το πρόγραμμα από κοινού με το State Department.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κούβα έχει επικρίνει ανοικτά και επανειλημμένα το πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για μια «κατακριτέα πρακτική» σχεδιασμένη για να «στερήσει από την Κούβα και από πολλές άλλες χώρες ανθρώπινους πόρους ζωτικής σημασίας».

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας για να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Άλλο ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι η απόφαση για το εάν θα τερματιστεί το πρόγραμμα αναμένεται να ληφθεί μέσα στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών μετά την αποκατάσταση των σχέσεών τους συνήψαν διμερείς συμφωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, όπως και τις αεροπορικές πτήσεις. Το πρόγραμμα για την ενθάρρυνση της αυτομόλησης των Κουβανών γιατρών δεν μοιάζει να συνάδει με το «νέο κεφάλαιο» που άνοιξε, κατά τον Λευκό Οίκο, στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αβάνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης