Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκε ο χρυσός, μετά από μία εβδομάδα κερδών για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο και αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές εν μέσω της παγκόσμιας αναταραχής που έφερε στις αγορές ο κινεζικός «πυρετός».

Η τιμή του συμβολαίου το χρυσού, παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 9,90 δολάρια ή 0,9% και κάτω από τα επίπεδα των 1.100 δολ., στα 1.097,90 δολ. ανά ουγγιά, τερματίζοντας το πενθήμερο ανοδικό σερί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίπεδο εβδομάδας, το πολύτιμο μέταλλο γνώρισε κέρδη 3,6% – τα μεγαλύτερα από τις 21 Αυγούστου – καθώς μέσα στην εβδομάδα επωφελήθηκε από την πτώση των αγορών, εν μέσω των ανησυχιών για την οικονομία της Κίνας.

Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ που «ανοίγουν» τον δρόμο για νέα αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσαν το δολάριο, ασκώντας πιέσεις στον χρυσό.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 292.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Ο δείκτης ανεργίας – ο οποίος προκύπτει από ξεχωριστή έρευνα στα νοικοκυριά – παρέμεινε αμετάβλητος στο 5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και ο χρυσός υποδέχθηκε το 2016 με θετικές επιδόσεις, οι αναλυτές προειδοποιούν πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για το πολύτιμο μέταλλο είναι συγκρατημένες. Άλλωστε, το 2015 οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε στον χρυσό η αύξηση των επιτοκίων, ώθησαν το μέταλλο σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι Μαρτίου υποχώρησε κατά 42,6 σεντς ή 3% στα 13,918 δολ. ανά ουγγιά, ενώ σε εβδομαδιαία βάση γνώρισε κέρδη 0,8%.

Ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου έκλεισε χωρίς μεταβολές στα 2,022 δολ. η λίβρα, χάνοντας 5,3% ολόκληρη την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλατίνα Απριλίου έκλεισε στα 878,70 δολ. ανά ουγγιά με κέρδη 1,20 δολ. ή 0,1% και 1,6% χαμηλότερα για την εβδομάδα.

Το παλλάδιο Μαρτίου έχασε 60 σεντς ή 0,1% στα 493,60 δολ. ανά ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε πτώση 12,2%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης