«Μια γυναίκα που τη λένε και Ζυράννα και Ζατέλη, τι ζωή να κάνει άραγε;» είχε γράψει κάποτε ένας αναγνώστης στη συγγραφέα που συνηθίζει να ταράζει τα νερά της ελληνικής λογοτεχνίας με σταθερή περιοδικότητα: κάθε επτά χρόνια. . Ξαφνιάζει αλλιώς η Ζυράννα και όχι με ανατροπές στη συμπεριφορά της, ούτε στις συνήθειές της ούτε στον τρόπο που ντύνεται ούτε στο στυλ της. Εχει επιλέξει έναν δρόμο και τον υπερασπίζεται σθεναρά και με πάθος.

Η γεννήθηκε το 1951 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο και εργάστηκε ως ηθοποιός, καθώς και στο ραδιόφωνο, μα τα εγκατέλειψε αρκετά γρήγορα -η πραγματική της κλίση ήταν και είναι το γράψιμο και ασχολείται πλέον αποκλειστικά μ’ αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Έχει εκδώσει ως τώρα τα βιβλία:

«Περσινή αρραβωνιαστικιά», «Στην ερημιά με χάρι», «Και με το φως του λύκου επανέρχονται», το οποίο μεταφράστηκε στα γερμανικά, ολλανδικά, λιθουανικά, ιταλικά, γαλλικά. «Ο θάνατος ήρθε τελευταίος», «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους», «Το πάθος χιλιάδες φορές», «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους».

Οι πιστοί της Ζυράννας Ζατέλη έχουν στήσει πανηγύρι στα μπλογκ. Επτά χρόνια περίμεναν για το νέο της μυθιστόρημα. Η ίδια, ωστόσο, παραμένει μακριά από το «ιντερνετικό» σύμπαν. Ούτε κομπιούτερ έχει στο σπίτι της, στη γειτονιά του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, παρά μόνο τη γραφομηχανή της, όπου επιμένει να γράφει πάντα σε πολυτονικό, ανάβοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης