Η εκμάθηση μιας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών έχει γίνει απαραίτητη στην εποχή μας. Πολύ συχνά οι γονείς αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσει το παιδί τους να μαθαίνει την πρώτη του ξένη γλώσσα και πότε μπορεί να συνεχίσει και με μια δεύτερη.

Η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσει το παιδί να μαθαίνει ξένες γλώσσες είναι η Δευτέρα δημοτικού. Αυτό γιατί τα μικρά παιδιά έχουν αποκτήσει γενικές γνώσεις στη μητρική γλώσσα. Υπάρχουν όμως και πολλά παιδιά που πριν τα πέντε τους αρχίζουν κι έρχονται σε επαφή και με δεύτερη γλώσσα πέρα από τη μητρική τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που μιλάνε διαφορετική γλώσσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γονείς θα πρέπει να συζητάμε με το παιδί, να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες του και να ακούμε τις ανησυχίες του πριν πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσει μια ξένη γλώσσα. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τη γλώσσα της αρεσκείας του, και όχι αυτή που εσείς θεωρείτε απαραίτητη. Έτσι θα έχει καλύτερη απόδοση.

Αν το παιδί έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ξένη γλώσσα που έχει ήδη αρχίσει, και πάντα μετά από συζήτηση με το ίδιο το παιδί, μετά την έκτη δημοτικού μπορεί να ξεκινήσει και μια δεύτερη γλώσσα.

Οι γονείς θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στο παιδί να το βοηθάμε και να το επιβραβεύουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συζητήστε με τον καθηγητή της ξένης γλώσσας και ζητήστε του να σας υποδείξει τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να παρακολουθείτε τη μελέτη του παιδιού στο σπίτι.

Αγοράστε κάποια φορά ένα ξενόγλωσσο περιοδικό ή κόμικ. Θα είναι ευχάριστη έκπληξη και ένα κίνητρο για εξωσχολικό διάβασμα και εμπλουτισμό λεξιλογίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης