Πυλώνα από γρανίτη ανακάλυψε στο θαλάσσιο βυθό της Αλεξάνδρειας, η ελληνική αποστολή αρχαιολόγων που εδρεύει στην Αίγυπτο, με επικεφαλής τον κ. Χάρη Τζάλα.

Αν και ίσχυε νόμος, ο οποίος απαγόρευε να ανασύρονται αρχαία ευρήματα από τα νερά της Αιγύπτου, η εξαίρεση έγινε γι΄αυτό το συγκεκριμένο πυλώνα, γιατί αποτελεί το μόνο μονολιθικό πυλώνα σε ολόκληρη την Αίγυπτο και ένα μοναδικό εύρημα για την Αλεξάνδρεια. Επίσης δείχνει την τοποθεσία του Ναού της `Ισιδος Λοχιάδος, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επιχείρηση της μεταφοράς από το ανατολικό λιμάνι της πόλης στα εργαστήρια του Κομ Ελ Ντίκ, ήταν παρόντες ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Φαρούκ Χόσνι, ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Αλεξάνδρειας Δρ. Ιμπραήμ Νταρουίς, ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας και εκπρόσωπος του γενικού προξενείου της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο φρούριο Κάιντ Μπέι, στο σημείο όπου υπήρξε ο αρχαίος φάρος της Αλεξάνδρειας, και μπροστά σε πολλά αιγυπτιακά και ξένα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου και ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων εξήγησαν τη σημασία της ανακάλυψης για την ιστορία της Αλεξάνδρειας.

Επίσης ανακοίνωσαν ότι μετά τη συντήρησή του, η οποία μπορεί να κρατήσει 6-8 μήνες, θα εκτεθεί στο ειδικό τμήμα για τις ενάλιες αρχαιότητες του Ναυτικού Μουσείου που βρίσκεται στο Στάνλεϊ της Αλεξάνδρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική αποστολή θα επαναλάβει τις ενάλιες έρευνες και τις ανασκαφές σε περιοχές της Αλεξάνδρειας την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2010, καθώς οι σχετικές αιτήσεις για την ανανέωση της άδειας έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχαιολογικές αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης