Με το… σακίδιο στο χέρι θα βρίσκεται για πολλές ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να «χτίσει» στην Ευρώπη «κέντρα συμμαχίας» εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης κυβέρνησης και θεσμών για το ασφαλιστικό.

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι η αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρώνεται με επιτυχία μόνο αν υπάρχουν εναλλακτικές με κοστολογημένα μέτρα και όχι υπεραισιόδοξα σενάρια που αφήνουν «μετέωρες» τρύπες στον προϋπολογισμό​Κατά τη διάρκεια των επαφών του με Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Τσακαλώτος καλείται να πείσει για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων μέτρων, εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειες για αποφυγή ενός… τέταρτου μνημονίου την άνοιξη, όπως συζητείται εδώ και αρκετές εβδομάδες στα «πηγαδάκια» των Βρυξελλών. Οι δανειστές εμφανίζονται έτοιμοι να ζητήσουν νέες περικοπές και φόρους, που θα κυμαίνονται από 5 έως 7 δισ. ευρώ στην περίπτωση που τα… νούμερα του προϋπολογισμού δεν βγουν. Η εξέλιξη αυτή θα προκαλούσε κοινωνική έκρηξη από τη στιγμή που μεγάλος αριθμός πολιτών έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόστηκε από την πρώτη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οδήγησε στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο και με τη χώρα ένα βήμα από το Grexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι η αξιολόγηση του προγράμματος -η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ανοίξει τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την αναδιάρθρωσή του- ολοκληρώνεται με επιτυχία μόνο αν υπάρχουν εναλλακτικές με κοστολογημένα μέτρα και όχι υπεραισιόδοξα σενάρια που αφήνουν «μετέωρες» τρύπες στον προϋπολογισμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εξάλλου, συνεχίζουν να ζητούν επίμονα «ψαλίδι» στις συντάξεις, περιστολή δημοσίων δαπανών και επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καχυποψίας και έντονης πίεσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φορτώνεται το σακίδιο στην πλάτη και ταξιδεύει ανά την Ευρώπη, έχοντας στην κορυφή της ατζέντας το ασφαλιστικό, αλλά με διάθεση να εξηγήσει στους εταίρους το κυβερνητικό σχέδιο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.

Πρώτη στάση… η Ρώμη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρώμη, Λισαβόνα, Παρίσι, Ελσίνκι, Άμστερνταμ και Βερολίνο​ στο καλεντάρι του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Η διπλωματική μάχη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ξεκινά με πρώτο σταθμό τη Ρώμη, την Παρασκευή, και τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν. Θα ακολουθήσει το Σάββατο 9 Ιανουαρίου η Λισαβόνα και το τετ-α-τετ με τον υπουργό Οικονομικών Μάριο Σεντένο, ενώ στις 10 του μηνός ο κ. Τσακαλώτος θα μεταβεί στο Παρίσι για να δει τον Μισέλ Σαπέν. Τη Δευτέρα (11/1) ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στουμπ, ενώ μία ημέρα αργότερα θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ, όπου θα τον δεχτεί ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου ο κ. Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Η εκστρατεία του Μεγάρου Μαξίμου στοχεύει στην κάμψη των ενστάσεων των εταίρων για τον νέο χάρτη του ασφαλιστικού, την ώρα που στο εσωτερικό μαίνεται ο πόλεμος με την αντιπολίτευση και οι αντιμαχόμενες πλευρές ξεσκονίζουν τα κιτάπια για το ποιοι και πόσες φορές έκοψαν τις συντάξεις, οδηγώντας τους συνταξιούχους σε πλήρη εξαθλίωση.

Ο μοναχικός δρόμος της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση δηλώνει «μόνη» στον αγώνα της να μη μειωθεί περαιτέρω το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, εντείνοντας τις προσπάθειες να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο από τη Βουλή χωρίς να τεθεί κίνδυνος απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, επιχειρεί μέσω συνεχόμενων ανακοινώσεων κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, επαναφέροντας στην επιφάνεια τα σενάρια για σχεδιαζόμενη ανατροπή της κυβέρνησης μέσω του ασφαλιστικού.

Η κυβέρνηση δηλώνει «μόνη» στον αγώνα της να μη μειωθεί περαιτέρω το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, εντείνοντας τις προσπάθειες να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο από τη Βουλή χωρίς να τεθεί κίνδυνος απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας​Το Μαξίμου θεωρεί δεδομένη την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τους 153 βουλευτές του κυβερνητικού σχηματισμού, επειδή όμως ο… φόβος φυλάει τα έρημα, διάλεξε τη στρατηγική της κατά μέτωπον επίθεσης προκειμένου να πείσει για το δίκαιο της πρότασής της και το άδικο των αντιπάλων της. «Στο όνομα της υπέρτατης μάχης που δίνεται, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά για τις προοπτικές των αξιών της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλη την ήπειρό μας» φροντίζει να επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Κατρούγκαλος.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το μπαράζ επαφών με βουλευτές του κυβερνητικού σχηματισμού, ώστε να καταρριφθεί κάθε αμφιβολία που διατυπώνεται σχετικά με την ορθότητα του νομοσχεδίου και να καταστεί σαφές -τουλάχιστον στα χαρτιά- ότι το νομοθετικό κείμενο δεν οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων αλλά δημιουργεί τις συνθήκες για αυξήσεις μετά το 2018.

Υπό αξιολόγηση η ελληνική πρόταση   

Η κυβερνητική πρόταση αποκωδικοποιείται από τους δανειστές, οι οποίοι προς το παρόν δεν επιθυμούν να σηκώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, ωστόσο εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους για: α) την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, την οποία χαρακτηρίζουν «αντιπαραγωγική», β) τη διατήρηση του εφάπαξ και γ) το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν θα «πειραχτούν» οι μεγάλες συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων.

Η κυβερνητική πρόταση αποκωδικοποιείται από τους δανειστές, οι οποίοι προς το παρόν δεν επιθυμούν να σηκώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης​

Το ασφαλιστικό αναμένεται να βρεθεί εκ νέου σήμερα στο τραπέζι του EuroWorking Group, το οποίο θα συνεδριάσει με αντικείμενο την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αν και δεν θα εξεταστεί αναλυτικά το κείμενο, δεν αποκλείεται ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Γιώργος Χουλιαράκης να κληθεί να δώσει κάποιες πρώτες εξηγήσεις για σημεία του νομοσχεδίου στα οποία υπάρχουν ενστάσεις. Θα ακολουθήσει το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου, όπου εταίροι και δανειστές θα ανοίξουν καθαρά τα χαρτιά τους για την κυβερνητική πρόταση. 

Επαφές Κατρούγκαλου

Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο Βερολίνο και τέσσερις ημέρες μετά, από τις 14 έως και τις 16 Ιανουαρίου, θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου θα λάβει μέρος σε συνάντηση κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Στο περιθώριο των εργασιών θα έχει σύντομο τετ-α-τετ με τη Γερμανίδα και τη Γαλλίδα ομόλογό του.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης