Οι κυπριακές αρχές έχουν κατασχέσει το φορτίο του “Odyssey Explorer” ενός αμερικάνικου ερευνητικού σκάφους, ύποπτου για παράνομο κυνήγι θησαυρού, και ανακρίνουν το πολυεθνικό πλήρωμά του.

Ενεργώντας έπειτα από υπόδειξη, η τοπική αστυνομία στις 23, Δεκεμβρίου διενέργησε μια έρευνα και προχώρησε σε κατάσχεση μέσω εντάλματος του πλοίου, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λεμεσού από τις 17 Δεκεμβρίου. Το πλοίο επιχειρούσε στην θάλασσα πριν από την εν λόγω ημερομηνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία, επικουρούμενη από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τελωνειακούς υπαλλήλους, επιβιβάστηκε στο πλοίο και ανακάλυψε στο αμπάρι του, το οποίο ήταν κλειδωμένο, 57 κιβώτια γεμάτα με διάφορα αρχαία αντικείμενα.

Τα αντικείμενα φυλάσσονταν σε αφαλατωμένο νερό, το οποίο, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι η τυπική διαδικασία για την ασφαλή φύλαξη. Τα ευρήματα φαίνεται να ανασύρθηκαν από ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του πληρώματος, ο καπετάνιος και οι αρχαιολόγοι που επέβαιναν του πλοίου, υποστήριξαν ότι οι αρχαιότητες εντοπίστηκαν σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Πρόκειται κυρίως για πορσελάνινα αγγεία, καθώς και οικοσκευές του πλοίου που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα του πλοίου που ναυάγησε. Εκτός των οικοσυσκευών, ανάμεσα στα αντικείμενα, η χρονολόγηση των οποίων τοποθετείται περί του 18ου αιώνα, εντοπίστηκαν πορσελάνες, αμφορείς καθώς και κίονες, ενώ η προέλευση των αντικειμένων πιστεύεται ότι είναι από πέραν της μιας χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές ανακρίνουν τα 13 μέλη του πληρώματος, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον το πλοίο δραστηριοποιούνταν εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του Λιβάνου όταν ανέσυρε τα αντικείμενα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλιδης ανέφερε ότι εμπειρογνώμονας το Λίβανο αναμένεται να έρθει στην Κύπρο για να εξετάσει το φορτίο του πλοίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης