Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη απονομή βραβείων George Βest Costakos στο ιστορικό χορό της Παλαιάς Βουλής στις 10 Δεκεμβρίου του 2009.

Πολλές σημαντικές προσωπικότητες από το πολιτικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό κόσμο από την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη έδωσαν το παρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απονομή βραβείων έγινε στην πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας για το φιλανθρωπικό της έργο, στην κυρία Μαρία Ηors για την πρόσφορά της στον καλλιτεχνικό χορό, στην κυρία Μαρί Κυριάκου για την πολύπλευρη ανθρωπιστική της δράση.


(Η κ. Ηοrs παρέλαβε το βραβείο στο σπίτι της)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Η κ. Μαρί Κυριακού)

Η υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννήματα έκανε την απονομή στον καθηγητή νευροχειρουργικής του πανεπιστήμιου Αθηνών, Δαμιανό Σάκα για την πρόσφορά του στην ιατρική επιστήμη.


(Η κ. Φώφη Γεννηματά και ο βραβευθείς κ. Σακκάς)

Τις απονομές τον υπολοίπων βραβείων έκαναν οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Μαρία Γεωργάτου και ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο δήμαρχος της Αίγινας, κύριος Παναγιώτης Κουκούλης και το διοικητικό συμβούλιο του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού, George Βest Costakos. O κύριος Ιωάννης Bλαζάκης, καλλιτέχνης και εθελοντής του ιδρύματος παραχώρησε ένα έργο φτιαγμένο για την πριγκίπισσα με το οικόσημα τις βασιλικής οικογενείας της Σερβίας.


(Λίνα Σιούντρη, κ. Κατσαμπέ, Μ. Γεωργάτου, Μ. Πολύζου, και ο δήμαρχος Μαραθώνα κ Ζάγαρης)

Δείχνοντας το βραβείο της με συγκίνηση, η κυρία Μαρί Κυριάκου μίλησε για την σημαντική πρόσφορα των εθελοντών λέγοντας πως «ένα τραγικό γεγονός μπορεί να λειτουργήσει σαν μια αρχή δημιουργίας και προσφοράς. Είμαι σίγουρη και εύχομαι από καρδίας να πετύχετε τους υψηλούς στόχους σας».

Το πρόγραμμα παρουσίασε η πρωθιερέα και γνωστή ηθοποιός, Θάλεια Προκοπίου.


(Ο Νίκος Φλώρος, Νίκος Ψαράς και Θάλεια Προκοπίου)

Το πλούσιο και εκλεκτό πολιτιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με άριες και γνωστά τραγούδια του Βroadway από την soprano Άννα Μορφίδου και τον τενόρο Γεώργιο Μισσαλίδη, συνοδευόμενη νη στο piano από την Κατερίνα Μισαηλίδου. Στη συνέχεια, ο ηθοποιός Νίκος Ψαράς απήγγειλε ένα ποίημα που είχε γράψει ο Γεώργιος Κωστάκος.

Πολλή συγκινητική ήταν η απαγγελία της ηθοποιού Ευαγγελίας Μπάλσαμα στο ποίημα “μάνα” που είχε γράψει ο Γεώργιος Κωστάκος για τη μητέρα του. Ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης απήγγειλε ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Τέλος, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής Σταμάτης Κραουνάκης, μάγεψε και συγκίνησε το κοινό με ερμηνείες γνωστών τραγουδιών του.

Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, μίλησε με συγκίνηση για το πολύπλευρο ταλέντο του Γεώργιου Κωστάκου και για την μακρόχρονη φιλία τους λέγοντας, «σου μετέδιδε θετική ενέργεια όποιος και να ήσουν».

Το ίδρυμα Γεώργιος Κωστάκος ιδρύθηκε το 2009 να τιμήσει την μνήμη του ηθοποιού, και τραγουδιστή, του Βroadway, Γεώργιο Κωστάκο, που χάθηκε πολύ πρόωρα το Νοέμβριο του 2008. Σκοπός του οργανισμού είναι η προώθηση της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου του εγκεφάλου και την προώθηση νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και την Αμερική. Το διοικητικό συμβούλιο στην Ελλάδα αποτελείται από τον αδελφό του Γεωργίου, Νικόλαο Κωστάκο, τον Νίκο Φλώρο και την Νεκταρία Σαράντου. Το αντίστοιχο στη Νέα Υόρκη αποτελείται από τον Νίκο Φλώρο, Θεοδώρα Ζιώγα και Δημήτριο Φιλιππίδη.

Λίγα λόγια για τον Γεώργιο Κωστάκο

Ο Γεώργιος Κωστάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Από μικρή ηλικία, άριστος μαθητής, έδειξε μεγάλη κλίση στα γράμματα, στην τέχνη και στον αθλητισμό. Στα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική και διακρίθηκε στους βαλκανικούς αγώνες.

Έλαβε υποτροφία από το ίδρυμα Fullbright, με αποτέλεσμα να πάει στη Νέα Υόρκη για ανώτερες σπουδές. Το πάθος του για το θέατρο και την μουσική τον οδήγησαν στο Βroadway της Νέας Υόρκης, όπου κέρδισε επαίνους από τους κριτές οι οποίοι τον αποκάλεσαν ως ένα “ελεύθερο πνεύμα με στόχο,” ένα αληθινό παιδί του θεάτρου με μια λαμπρή καριέρα στο Βroadway” που χαρακτηρίζεται από την ποιότητα και το πηγαίο ταλέντο του. Το περιοδικό “Εsquire” έγραψε ότι «ο Γεώργιος Κωστάκος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες του Βroadway».

Από τις πιο αξιόλογες παραστάσεις που περιλαμβάνει η λαμπρή καριέρα του αποτελούν το μιούζικαλ “greek gifts” στο οποίο ο Γεώργιος έγραψε και σκηνοθέτησε με τον αναγνωρισμένο Αμερικανό μουσικοσυνθέτη Seth Weinstein.

Tο έργο παρουσιάστηκε με χορηγία του New York foundation και τη διεύθυνση του φημισμένου μουσικοσυνθέτη του Βroadway Κωνσταντίνος Κιτσόπουλος. Ο ίδιος o μαέστρος διεύθυνε τον Γεώργιο Κωστάκο στο άξιον εστί του Μίκυ Θεοδωράκη στο Μerkin Concert Ηall.

Άλλες παράστασεις στο Μetropolitan Μuseum της Νέας Υόρκης και πολλά αλλά γνωστά θέατρα. Τα συγγραφικά του έργα έχουν ανεβαστεί σε πολυάριθμα festival και θεατρικές σκηνές στην Αμερική και σε περισσότερες από 15 χώρες μέσου του μηναίου περιοδικού “Georgie”.

O Γεώργιος Κωστάκος υπήρξε o ευεργέτης του ιδρύματος “George best foundation” με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Γεώργιος Κωστάκος έφυγε από την ζωή στην 17 Νοεμβρίου του 2008 στο Αννόβερο της Γερμανίας, μετά από μια γενναία και σκληρή μάχη με τον καρκίνο του εγκεφάλου.

Ήταν μόλις 44 χρόνων και πλέον αναπαύεται στον αγαπημένο του νησί την Αίγινα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης