Το Μegaron Plus, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την πανεπιστημιακή κοινότητα, παρουσιάζει τον κύκλο διαλέξεων της Αναπλ. Καθηγήτριας του Τομέα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Δ. Ευθυμίου, με τον γενικό τίτλο «Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο».
Η όγδοη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, η ένατη διάλεξη την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και η δέκατη διάλεξη την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα.
Η βραβευμένη για την εξαίρετη πανεπιστημιακή διδασκαλία της καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, θα παρουσιάσει τις τομές της ανθρώπινης ιστορίας αναδεικνύοντας τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της Γης.
Στα μαθήματα αυτά εντοπίζονται κομβικά σημεία της ανθρώπινης ιστορίας: η περίοδος καρποσυλλογής και κυνηγίου, η Γεωργική Επανάσταση, η Βιομηχανική Επανάσταση. Αναλύεται η πορεία των μεγάλων ενεργών θρησκειών της Γης –και των οπαδών τους. Αναδεικνύονται τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της Γης (Εγγύς και Μέση Ανατολή, Αφρική, Αυστραλία, Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική), με έμφαση στις κεντρικές παραμέτρους που διαμόρφωσαν τους μεγάλους επώνυμους πολιτισμούς και τις περιφέρειές τους. Καθώς ο έλληνας ακροατής γνωρίζει την ιστορία του από τη σχολική και την όλη του εκπαίδευση, η ελληνική ιστορία δεν αντιμετωπίζεται συντεταγμένα, ούτως ώστε να δοθεί χώρος στην προσέγγιση της ιστορίας των ευρύτερων περιοχών της Γης –που αποτελεί, εξάλλου, και τον στόχο του εν λόγω Κύκλου.
Τα μαθήματα συνοδεύονται από την ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων, από εικόνες και μουσικά ακούσματα.
Οι διαλέξεις του μηνός Ιανουαρίου έχουν αντικείμενο τον Μεγάλο Κύκλο των Θρησκειών. Η αναφορά στο αντικείμενο αυτό ξεκίνησε τον μήνα Νοέμβριο και θα αναπτυχθεί στα επόμενα μαθήματα.
Η είσοδος στις διαλέξεις είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4:30 μ.μ.
Στην ομιλία της κατά την απονομή του «Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας», η Μαρία Δ. Ευθυμίου…
… τονίζει: «…Γιατί Ζωή και Ιστορία ταυτίζονται. Στην σύμπλευση αυτή, η μελέτη της Ιστορίας και ο στοχασμός πάνω στην Ιστορία μόνον ως προνόμιο και ευεργεσία μπορούν να θεωρηθούν, μιας και ο έλεγχος του εαυτού μας και της κοινωνίας μας, εξοικειώνοντάς μας με το μεγαλύτερο εργαλείο της Ιστορίας, την παρατήρηση, μας προσφέρει το όργανο προσέγγισης της ζωής των άλλων ανθρώπων τόσο στην συγχρονία, όσο και στην διαχρονία.
Η πλευρά αυτή της μελέτης της ιστορίας καθίσταται ιδιαίτερα ευεργετική σε καιρούς κρίσεων, κατά τις οποίες οι συλλογικές αντιδράσεις γίνονται εξαιρετικά περίπλοκες. Στην συνάφεια μιας κρίσης, η ανθρώπινη εγρήγορση εντείνεται, το αίσθημα ανασφάλειας -το οποίο οι μη ελεγχόμενες καταστάσεις προκαλούν- οξύνει αντιδράσεις και συμπεριφορές, την ίδια ώρα που τα αισθήματα μεταλλάσσονται και μεγιστοποιούνται δίνοντας, ευκολότερα από άλλοτε, χώρο στην βία και την σύγκρουση.»
Η Μαρία Δ. Ευθυμίου…
… γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι. Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες. Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ. Στην τρέχουσα περίοδο κατέχει τον τίτλο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Κατά τα τελευταία δύο έτη χρημάτισε Διευθύντρια του Τομέα Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.
Η Μαρία Δ. Ευθυμίου έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας. Έχει μετάσχει σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κατά την τελευταία δεκαετία διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, σχεδόν καθημερινά σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Αττική και την Ελλάδα, κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Μέχρι στιγμής έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά περί τα 30.000 άτομα.
Η Μαρία Δ. Ευθυμίου έχει εκδώσει τρία βιβλία, ενώ περισσότερα από πενήντα άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά Ιστορίας, σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας και ένθετα Ιστορίας. Παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της -περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά- έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.
Το 2013 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού».
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής
Ο κύκλος των διαλέξεων συνεχίζεται στις 18 και 25 Ιαν. 2016, 1, 8, 15, 22, και 29 Φεβ. 2016, 7 Μαρ. 2016, 11 Απρ. 2016, 9 και 30 Μαΐου 2016.
Για την παρακολούθηση ολόκληρου του κύκλου μαθημάτων υπάρχει δυνατότητα εγγραφής για περιορισμένο αριθμό συμμετοχών. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333