Τα συμβατικά δικαιώματα που ισχύουν για την περίπτωση μιας αγοραπωλησίας, ισχύουν μόνο όταν έχετε κάνει την αγορά εσείς προσωπικά. Γι’ αυτό, αν αγοράζετε κάτι για τον εαυτό σας, όλα είναι εντάξει για σας.
Αν όμως αγοράζετε κάτι, για να το χαρίσετε αλλού, ακόμα και σ’ ένα μέλος της οικογένειάς σας, αυτό δεν έχει καμία νομική προστασία, αν τα πράγματα πάρουν κακό δρόμο. Και ούτε εσείς μπορείτε να διεκδικήσετε κάτι, εφόσον δωρίσατε το αγαθό σε άλλον. Βέβαια, αυτό είναι λάθος. Οι νόμοι, όπως είναι σήμερα διατυπωμένοι, είναι παράλογοι και θα θέλαμε πολύ να δούμε μια αλλαγή, ώστε τα δικαιώματα ενός αγοραστή να μεταβιβάζονται αυτόματα σε μέλη της οικογένειας και σε αποδέκτες δώρων.
Υπάρχει προς το παρόν μια πιθανή οδός αποφυγής του παραπάνω παραλογισμού. Το κατά πόσο, όμως, στέκεται νομικά ή όχι παραμένει ανοιχτό για συζήτηση. Θα πρέπει λοιπόν στην κάρτα που θα συνοδεύει το δώρο να γράφετε κάπως έτσι: «Στον ή στην… με όλη μου την αγάπη και όλα τα δικαιώματά μου!» Με αυτό τον τρόπο μεταβιβάζετε γραπτώς στον αποδέκτη όλα τα δικαιώματά σας που απορρέουν από το συμβόλαιο αγοραπωλησίας, άρα, και το δικαίωμα σε αυτόν να διεκδικήσει αποζημίωση, εάν το προϊόν που αγοράστηκε αποδειχθεί ελαττωματικό.
Ωστόσο, αυτός είναι έμμεσος τρόπος ρύθμισης μιας κατάστασης, που θα έπρεπε να γίνεται αυτόματα. Από την πλευρά μας, οι καταναλωτές ζητάμε απόλυτα την αλλαγή των νομικών προϋποθέσεων για την εξασφάλιση των αποδεκτών δώρων.