Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε εκ νέου σήμερα το Κογκρέσο, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του, να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που είχε επιβληθεί το 1962, μιλώντας ανήμερα της επετείου της ιστορικής αποκατάστασης των διμερών διπλωματικών σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Αβάνα.
Σε μια λιτή του ανακοίνωση ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε:
«Το Κογκρέσο μπορεί να συμβάλει να υπάρξει μια καλύτερη ζωή για τον κουβανικό λαό αίροντας το εμπάργκο το οποίο είναι κληρονομιά μιας πολιτικής που απέτυχε».
Το αμερικανικό εμπάργκο εξακολουθεί να απαγορεύει στους Αμερικανούς να επενδύουν ή να κάνουν τουρισμό στην περιοχή, ενώ προβλέπει επίσης την επιβολή βαριών προστίμων και επιπλοκές εντός των ΗΠΑ για τις εταιρείες που θα διακινδυνεύσουν να δραστηριοποιηθούν στην Κούβα.
«Σήμερα, η αμερικανική σημαία κυματίζει εκ νέου στην πρεσβεία μας στην Κούβα. Σήμερα, περισσότεροι Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Κούβα και αλληλεπιδρούν με τον κουβανικό όπως ποτέ πριν κατά τη διάρκεια των 50 τελευταίων ετών», συνέχισε ο Ομπάμα.
«Συνεχίζουμε να έχουμε διαφωνίες με την κουβανική κυβέρνηση, αλλά θέτουμε τα προβλήματα απευθείας μαζί τους και προασπίζουμε πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως παντού στον κόσμο», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Υπενθυμίζοντας τα σημαντικά βήματα που έκαναν κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου οι δύο χώρες, ορκισμένοι εχθροί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Ομπάμα αναγνώρισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένας αριθμός εμποδίων στις διμερείς σχέσεις και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή μέσα σε μια ημέρα, «αύριο».
Όμως «τους δώδεκα τελευταίους μήνες καταγράφηκε μολαταύτα πρόοδος η οποία είναι εφικτό να επιτευχθεί όταν επιλέγουμε τον δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε ο Ομπάμα, δεσμευόμενος να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση την επόμενη χρονιά. Είπε επίσης ότι οι Κουβανοί πλέον απολαύουν περισσότερη ελεύθερη πληροφόρηση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει να γίνει σαφές ότι θα ήθελε να επισκεφθεί την Κούβα πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2017, αλλά συνδέει ένα τέτοιο ταξίδι —που θα ήταν επίσης ιστορικό— με την επίτευξη απτής προόδου σε θέματα που αφορούν κυρίως τις ατομικές και τις πολιτικές ελευθερίες.
Διαβάστε επίσης:
Την άρση του εμπάργκο στην Κούβα ζητεί ο ΟΗΕ