Τα παιδιά που κολυμπούν συχνά σε εξωτερικές πισίνες με χλώριο διατρέχουν πέντε φορές περισσότερους κινδύνους να εμφανίσουν άσθμα, απ’ ότι τα παιδιά που κολυμπούν σε πισίνες εσωτερικού χώρου, είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης που έγινε στο Βέλγιο.
Επιστήμονες διερεύνησαν τις επιπτώσεις που έχει στα παιδιά η συχνή κολύμβηση από μικρή ηλικία σε πισίνες εξωτερικού χώρου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που την χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον μια ώρα την εβδομάδα επί δέκα χρόνια (περισσότερο δηλαδή από 500 ώρες συνολικά μέσα σε μια δεκαετία) είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, από ότι εκείνα που κολυμπούσαν σε εσωτερικές πισίνες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η επιστημονική ομάδα από το Καθολικό πανεπιστήμιο του Louvain, τα παιδιά που αρχίζουν το κολύμπι σε πισίνες εξωτερικού χρόνου πριν την ηλικία των επτά ετών, είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν αλλεργίες στις γάτες ή στη σκόνη, απ’ ότι αυτά που κάνουν αθλοπαιδιές στο νερό σε εσωτερικό χώρο. Όπως επισημαίνουν, δεν παρατηρείται κάτι ανάλογο στις πισίνες που απολυμαίνονται με ιόντα χαλκού και αργύρου.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην χρησιμοποιούν υπερβολικό χλώριο για τον καθαρισμό της ιδιωτικής τους πισίνας και να αποφεύγουν να στέλνουν τα παιδιά τους σε πισίνες εξωτερικού χώρου, όταν διαπιστώνουν ότι αναδύουν έντονη μυρωδιά χλωρίου.