Άξιο διερεύνησης είναι το φαινόμενο της επιστροφής στη Μυτιλήνη μεγάλου αριθμού μεταναστών που απέτυχαν να περάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και επέστρεψαν στην Αθήνα.

Στο σύνολο τους είναι Ιρανοί, Πακιστανοί και προερχόμενοι από χώρες της βόρειας Αφρικής, δηλαδή οικονομικοί μετανάστες που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Ως τέτοιοι αναγνωρίζονται οι Σύροι, οι Ιρακινοί και οι Αφγανοί, αυτοί δηλαδή που τους επιτρέπεται να συνεχίζουν το ταξίδι τους μέσω ΠΓΔΜ προς τη βόρεια και δυτική Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά πιστευόταν ότι στη Μυτιλήνη οι μετανάστες επέστρεφαν προκειμένου, αφού καταστρέψουν τα χαρτιά που ήδη έχουν λάβει μετά την αρχική τους καταγραφή στο hot spot του νησιού, να επανακαταγραφούν ως πολίτες προερχόμενοι από χώρες που δικαιούνται πολιτικό άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες, όμως, μέρες στη Λέσβο φτάνουν και μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλα νησιά εισόδους στην Ελλάδα, όπως στη Χίο, στη Σάμο και στην Κω. Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι της Μυτιλήνης αποβιβάσθηκαν και συνελήφθησαν μετανάστες που είχαν καταγραφεί στη Χίο μόλις χθες. Δηλαδή αμέσως μετά την καταγραφή τους αντί να αναχωρήσουν για Πειραιά επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη με κατεύθυνση τη Λέσβο.

Σήμερα το πρωί με το πλοίο της γραμμής Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη έφθασαν στη Μυτιλήνη περί τους 70 μετανάστες, στο σύνολό τους καταγεγραμμένοι πριν από μέρες στη Λέσβο ή σε άλλα νησιά.

Κι ενώ ανάλογο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλα νησιά-εισόδους, οι διωκτικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές της Λέσβου προσπαθούν να καταλάβουν τους λόγους της επιστροφής. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως δηλώνουν όλοι, στη Μυτιλήνη έρχονται «για τουρισμό», αλλά και το ότι αφού αφεθούν ελεύθεροι, κυριολεκτικά «εξαφανίζονται».

Σημειώνεται ότι από την περασμένη Τετάρτη έως σήμερα συνολικά στη Μυτιλήνη επέστρεψαν περί τους 500 μετανάστες.

Σταθερός ο αριθμός των αφίξεων

Την ίδια ώρα, η καλοκαιρία κρατά σταθερό τον αριθμό των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο από την απέναντι Μικρασιατική ακτή στους 1.500 τη μέρα. Χθες καταγράφηκαν αμέσως μετά την άφιξή τους σε ακτές του νησιού 1.553 μετανάστες και πρόσφυγες. Στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Καταγραφής και Πιστοποίησης της Μόριας δεν μένουν περισσότερα από 100 άτομα, ενώ όλοι όσοι καταγράφηκαν αναχώρησαν χθες για τον Πειραιά.

Πηγή φωτό: lesvosnews.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης