Το «πράσινο φως» για την έκδοση στις ΗΠΑ του 42χρονου Σύρου που, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές έφτιαχνε πλαστά διαβατήρια για μέλη του ISIS, έναντι 10.000 ευρώ, άναψε ο Άρειος Πάγος.

Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκανε δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοσή του, όπως είχε προτείνει και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος πάντως ο 42χρονος Η.Κ. είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατία, αν και παραδέχτηκε πως προέβη στην κατασκευή πλαστών διαβατηρίων. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον παγίδευσαν, οδηγώντας στη διάπραξη εγκληματικής ενέργειας στην οποία ουδέποτε θα προχωρούσε μόνος του. Ο 42χρονος τόνισε μάλιστα πως εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν θα έχει δίκαιη δίκη ενώ ο συνήγορός του επισήμανε πως δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ για πράξεις που κατηγορείται ότι τέλεσε στην Ελλάδα και οι οποίες δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Οι αιτιάσεις αυτές ωστόσο δεν έγιναν δεκτές από τον Άρειο Πάγο ου αποφάσισε να γίνει δεκτό το αίτημα του περιφερειακού δικαστηρίου της Κολούμπια για την έκδοση του Σύρου Η.Κ. και να απορριφθεί η έφεση του κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχε ταχθεί υπέρ του αιτήματος του δικαστηρίου της Κολούμπια για την έκδοση του στις ΗΠΑ. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής είχε υποστηρίξει ότι δεν στοιχειοθετούνται οι ισχυρισμοί του Σύριου και ότι τα στοιχεία που προσκόμισε δεν μπορούν να αποτρέψουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αμερικανοί πράκτορες ήρθαν μυστικά τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα και προσέγγισαν 42χρονο Σύρο. Προσποιούμενοι μέλη του ισλαμικού χαλιφάτου του ζήτησαν τέσσερα πλαστά αμερικανικά διαβατήρια, έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ. Οι συναντήσεις βιντεοσκοπήθηκαν και οι Αμερικανοί ζήτησαν στην συνέχεια την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αμερικανοί τον ζητούν για να δικαστεί για τα αδικήματα της «συνωμοσίας για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «διακεκριμένης υποκλοπής ταυτότητας» και «εξαπάτησης του κράτους των Ηνωμένων Πο­λιτειών».

Ο 42χρονος Σύρος είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς τον περασμένο Ιούλιο συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές για πλαστογραφία, μετά τον εντοπισμό δύο διαμερισμάτων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά και για διευκόλυνση εισόδου – εξόδου μεταναστών από ελληνικό έδαφος κατ’ εξακολούθηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης