Μία νέα κατηγορία προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του γιατρού, Κώστα Κωσταντινίδη, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «SEXUALITY» ή στο e-mail: sexuality@zougla.gr

Ο καρκίνος του μαστού προκαλεί σεξουαλικά προβλήματα

SAN ANTONIO (REUTERS HEALTH) – Τα τρία τέταρτα των γυναικών με καρκίνο του στήθους παρουσιάζουν σεξουαλικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο 32nd Annual San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γνωστό ότι στον υγιή γυναικείο πληθυσμό το ένα τέταρτο με τα δύο τρίτα παρουσιάζει για διάφορους λόγους σεξουαλικά προβλήματα. Η μελέτη σχεδιάστηκε με στόχο να βρεθεί στον παθολογικό πληθυσμό (γυναίκες με καρκίνο του στήθους) η πιθανή αύξηση των σεξουαλικών προβλημάτων.

Με αυτήν τη γνώση η μελέτη σε ασθενείς γυναίκες με καρκίνο του στήθους διαπίστωσε την αύξηση των σεξουαλικών προβλημάτων, πιθανόν λόγω της χημειοθεραπείας και των ορμονικών χειρισμών με τη χρήση της ταμοξιφαίνης.

Σε 500 γυναίκες ασθενείς, το 76% παρουσίασε χαμηλό σκορ σε ερωτηματολόγια που αφορούσαν στη σεξουαλική ισορροπία. Τα τέσσερα πέμπτα των γυναικών ονόμασαν τη σεξουαλική δυσκολία ενοχλητική και περίπου οι μισές την ονόμασαν έντονα ενοχλητική. Τα τυπικά συμπτώματα ήταν ξηρότητα του κόλπου και δυσκολία δημιουργίας οργασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το δεδομένο ότι το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο στο στήθος είναι μεγάλο, η σεξουαλική ισορροπία αποτελεί παράγοντα ευ ζην, που ο θεράπων ιατρός δεν πρέπει να παραμελεί, ώστε η ζωή να συνεχίζει την πορεία της με τις καλύτερες δυνατές ισορροπίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης