Το Χαλιφάτο σκότωσε περισσότερους αμερικανούς στη Βηρυτό παρά στο Παρίσι-αλλά το πρόσεξαν μόνο οι εφημερίδες απ΄ όπου κατάγονταν.

Αλλά ακόμη και στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται έντονες επικρίσεις στον τρόπο που τα «συστημικά», όπως αποκαλούνται τα Μέσα του συρμού, προβάλλουν τα «ευαίσθητα πολιτικά γεγονότα», χειραγωγούμενα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σκεπτικισμός», είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η ιστοσελίδα «fair.org» για τον τρόπο που καλύπτονται τα διεθνή γεγονότα από τα αμερικανικά Μέσα.

Ιδιαίτερα καυστικό σχόλιο της αμερικανικής ιστοσελίδας που αποτελεί τον «φύλακα άγγελο της ελευθεροτυπίας» στις ΗΠΑ, για την άνιση κάλυψη της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης εναντίον της Βηρυτού από τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου με τα δραματικά γεγονότα στο Παρίσι.

Το ίδιο σχόλιο κάνει για τον εξίσου άνισο χειρισμό των γεγονότων μετά την αεροπορική τραγωδία του ρωσικού αεροσκάφους -με τους 224 νεκρούς επιβαίνοντες από έκρηξη βόμβας πάνω από το Σινά, με τα όσα ακολούθησαν σε διάστημα λίγων ημερών στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ιδιαίτερα επικριτική είναι η ιστοσελίδα στο σχόλιο που μετέδωσε ο Jim Heintz (11/7/15) του Associated Press: «Δεν παίζει ρόλο τι προκάλεσε την καταστροφή του ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου στην Αίγυπτο, αλλά γεγονός είναι πως οπωσδήποτε έπληξε σκληρά την Ρωσία, αλλά όχι τον πρόεδρο Πούτιν. Είτε ήταν τρομοκρατική ενέργεια ή μηχανική βλάβη, (έγραφε ο Heintz) θα χρησιμοποιηθεί από τον Πούτιν για να προωθήσει τους στόχους του για ενδυνάμωση της ισχύος του».

Το σχόλιο της ιστοσελίδα Fair, είναι: «Δεν βλέπουμε τον τρόπο που η κάλυψη του τρόπου που αντιμετώπισε ο πρόεδρος Ολάντ τις επιθέσεις στο Παρίσι, αν θα προωθήσει τους στόχους του για την ενίσχυση της ισχύος του».

Στους New York Times, ο Neil MacFarquhar (11/10/15) είχε γράψει πως η βόμβα στο αεροσκάφος της «Metrojet» «προκάλεσε μια σειρά από άσχημα σοκ στη Ρωσία μερικά από τα οποία είχαν άμεσο αντίκτυπο στις δράσεις που ανέλαβε ο κ. Πούτιν».

Δημοσιογραφική διαπλοκή με τις μυστικές υπηρεσίες;

Από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), έχει κατορθώσει και διείσδυσε όχι μόνο στα αμερικανικά αλλά και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, γράφει ο James Tracy στο «Information Clearing House».

Αποτελεί έτσι μιας μορφής Δούρειου Ίππου για τις ΗΠΑ στα διεθνή Μέσα, επηρεάζοντας καθημερινά την άποψη του διεθνούς κοινού, μέσω όλων εκείνων που του μεταδίδονται, το πληροφορούν, διαβάζει ή βλέπει στην τηλεόραση.

Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις τις διασυνδέσεις των δημοσιογράφων με τις αμερικανικές μυστικές αλλά και το δισταγμό ερευνητών να ασχοληθούν με το ζήτημα.

Σεργκέι Λαβρόφ: «Το ΝΑΤΟ επινοεί εχθρούς, μόνο που η Ρωσία δεν είναι»

Την ώρα που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν την Ρωσία -ιδιαίτερα μετά την εξέγερση των ρωσόφωνων στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας- οι Ρώσοι πολιτικοί ακολουθούν προσεκτική διπλωματική τακτική.

«Η Ρωσία ουδέποτε επινόησε εχθρούς, ούτε σκοπεύει», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως «είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη. Αλλά το ΝΑΤΟ επιδιώκει να επιβάλει ένστολες απόψεις σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

Σε συνέντευξή του στο RT.com o Λαβρόφ είπε ακόμη πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, «επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν ψάχνουμε να βρούμε εχθρούς, ούτε θα ψάξουμε στο μέλλον… Ορισμένα κράτη έχουν τις δικές τους απόψεις σε διάφορα θέματα, αλλά ένστολη σκέψη σε όλα τα θέματα είναι αδύνατη.

Έλλειψη επαγγελματισμού από τους Αμερικανούς διπλωμάτες

«Τα οικονομικά αντίποινα εναντίον της Ρωσίας και οι περιορισμοί στην έκδοση βίζας προς τη Δύση, αντιπροσωπεύουν έλλειψη επαγγελματισμού για τους Αμερικανούς διπλωμάτες και αποδεικνύουν ότι η Ουάσιγκτον έχει προσβληθεί από αντιρωσικό ιό», δήλωσε η πρόεδρος της ρωσικής Γερουσίας Valentina Matviyenko.

Η Ματβιγένκο πρόσθεσε στο RT.com: «Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους με οποιοδήποτε μέσο. Έχω την εντύπωση ότι ζουν σε διαφορετικό κόσμο, μη βλέποντας ό,τι δεν θέλουν να δουν. Δηλαδή τον σοβαρό μετασχηματισμό που σημειώνεται τώρα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Και ο κόσμος από μονοπολικός έχει μετατραπεί σε πολυπολικό».

Πηγές: styx.gr/ RT.com/ Fair.org
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης