Μάριος Βελέντζας, Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Σε κατάσταση πολιορκίας βρέθηκε από το πρωί της Παρασκευής το κέντρο της πρωτεύουσας του Μάλι, καθώς ομάδα τζιχαντιστών εισέβαλε στο ξενοδοχείο «Radisson Hotel» και έπιασε αιχμάλωτους θαμώνες και προσωπικό. Η κατάσταση ομηρίας είχε τραγική κατάληξη με τον πρώτο απολογισμό να μιλά για τουλάχιστον 27 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων μερικοί σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά των φρουρών στην είσοδο, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος»Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν στα μέσα ενημέρωσής ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακούγονταν ριπές αυτόματων όπλων. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο πηγή του Υπουργείου Ασφαλείας της χώρας, μετέδωσε ότι τρεις ένοπλοι έπεσαν νεκροί, όταν επιχείρησαν να βγουν στην οροφή του ξενοδοχείου.
Σε πολλαπλές αστυνομικές εφόδους στο εσωτερικό του κτηρίου προχώρησαν ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας, με τη συνδρομή μελών των δυνάμεων ασφαλείας της αφρικανικής χώρας. Οι στρατιώτες πήγαιναν από δωμάτιο σε δωμάτιο, επιχειρώντας να προσεγγίσουν τον έβδομο όροφο όπου είχαν οχυρωθεί οι εισβολείς. Τελικώς η κατάσταση ομηρίας έληξε λίγο πριν από τις 18.00, σύμφωνα με το BBC.
Ειδικότερα, τουλάχιστον τέσσερις τζιχαντιστές εισέβαλαν το πρωί της Παρασκευής στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, θέτοντας αρχικά υπό κράτηση περίπου 170 ανθρώπους (ένοικοι και εργαζόμενοι). Ανάμεσα σε αυτούς, ήταν Αμερικανοί, Κινέζοι, Τούρκοι, Ινδοί, Αλγερινοί, Μαροκινοί, Ρώσοι και Γάλλοι πολίτες. Αρχικά, η κρατική τηλεόραση του Μάλι είχε επιβεβαιώσει την απελευθέρωση 73 ομήρων για να ακολουθήσουν και άλλοι στη συνέχεια.
Ο υπουργός Εσωτερικών της αφρικανικής χώρας είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή σε δηλώσεις του ότι «δεν θα ξεφύγει κάποιος από τους εισβολείς». Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα και η ταυτότητα των δραστών. Γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο λίγο μετά τις 07.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας).
Ανάμεσα στους ανθρώπους που αφέθηκαν αρχικά ελεύθεροι βρίσκονταν δύο γυναίκες και τρεις αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Το Reuters μετέδωσε ότι η απελευθέρωση των γυναικών έγινε από τους ίδιους τους ενόπλους, καθώς ήταν οι μόνες που μπόρεσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι, όπως ζήτησαν οι εισβολείς. Σώος είναι και ο Έλληνας Μιχάλης Σκαπούλης, ο οποίος την ώρα της εισβολής βρισκόταν στο γυμναστήριο.
Καρέ καρέ η απελευθέρωση των ομήρων…
Παράλληλα, ελεύθεροι είναι οι 12 εργαζόμενοι της «Air France» (δύο πιλότοι, δέκα μέλη πληρώματος), που βρίσκονταν ανάμεσα στους ομήρους, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον τραγουδιστή από τη Γουινέα Sekouba Bambino. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι πέντε υπάλληλοι της «Turkish Airlines» απελευθερώθηκαν.
Παγιδευμένοι στα δωμάτιά τους
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» είχε δώσει στη δημοσιότητα ερασιτεχνικό βίντεο από τους χώρους του ξενοδοχείου. Τα πλάνα προέρχονταν από κάμερα κινητού τηλεφώνου Κινέζων τουριστών, οι οποίοι ήταν κρυμμένοι σε δωμάτιο του κτηρίου.
Μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, αρκετοί ήταν οι ένοικοι σε διάφορους ορόφους που κλειδώθηκαν στα δωμάτιά τους.
Τούς έπιασαν στον ύπνο
Λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Μάλι τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πως υπάρχουν πληροφορίες για παρουσία 10 τζιχαντιστών στους χώρους του ξενοδοχείου, ορισμένοι εκ των οποίων εισήλθαν στο κτήριο από το υπόγειο.
Έδρα δυτικών αντιπροσωπειών και διπλωματικών αποστολών
Το «Radisson Hotel» είναι ένα από τα πολυτελέστερα και καλύτερα φυλασσόμενα ξενοδοχεία στην αφρικανική χώρα.
Στη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα διαμένουν συνήθως αξιωματούχοι δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων Γάλλων και Αμερικανών. Δημοσίευμα της γαλλικής «Le Monde» αναφέρει ότι στο «Radisson Hotel» διανυκτερεύουν τα πληρώματα αεροσκαφών της «Air France», ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για παρουσία στο ξενοδοχείο και εργαζομένων της «Turkish Airlines». Επιπλέον, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι 10 Κινέζοι πολίτες βρίσκονται παγιδευμένοι στο κτήριο, ενώ το Νέο Δελχί έκανε λόγο για 20 Ινδούς πολίτες.
Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο διευθυντής του ξενοδοχείου έκανε λόγο για 90% πληρότητα την ώρα της επίθεσης.
«Η επίθεση εκτυλίσσεται στον έβδομο όροφο. Τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ στους διαδρόμους του ξενοδοχείου» ανέφερε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας στο AFP.
«Αστακός» η περιοχή
Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, οι οποίες προχώρησαν σε αποκλεισμό της περιοχής. Ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολίστηκαν στις στέγες γειτονικών κτηρίων. Περιπολικά και στρατιωτικά οχήματα στάθμευσαν σε διάφορα σημεία περιμετρικά του ξενοδοχείου, το οποίο διαθέτει 193 δωμάτια.
Η συγκεκριμένη εισβολή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, όπου 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά και τις βόμβες ενόπλων. Εικόνες από τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν μεγάλη αναστάτωση στους δρόμους του Μπαμάκο, την ίδια στιγμή που αστυνομικοί και στρατιώτες πραγματοποιούν ελέγχους σε διερχόμενους οδηγούς.
Παρόμοια επίθεση είχε συγκλονίσει την αφρικανική χώρα τον Αύγουστο, όταν ένοπλος αφαίρεσε τη ζωή 13 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πέντε υπαλλήλων του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια ομηρίας στην πόλη Σεβαρέ.
Ταξιδιωτική οδηγία από τη γαλλική και την ισπανική πρεσβεία – Ενήμερος ο Ολάντ
Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για τις εξελίξεις σχετικά με την ομηρία στο ξενοδοχείο. Σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην κυβέρνηση του Μάλι.
«Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο Μάλι και να ζητήσω απ’ όλους τους Γάλλους υπηκόους στην περιοχή να είναι προσεκτικοί» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Σχολείο στην πόλη έχουν κλείσει για προληπτικούς λόγους, ενώ η διοίκηση της «Air France» ανακοίνωσε τη ματαίωση της πτήσης AF3852 προς την πρωτεύουσα.
Την ίδια στιγμή η γαλλική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους Γάλλους πολίτες να μην ταξιδέψουν στην αφρικανική χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Twitter: «Έχουμε ενημερωθεί για επίθεση στο “Radisson Hotel”. Όλοι οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να βρουν ασφαλές καταφύγιο και να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους».
Από τη μεριά της, η πρεσβεία της Ισπανίας σε μήνυμά της στο Twitter κάνει λόγο για εκρήξεις και πυροβολισμούς στο ξενοδοχείο, ζητώντας από τους Ισπανούς πολίτες να μην κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα.
Γαλλική επέμβαση στην έρημο
Η επέμβαση της Γαλλίας (Ιανουάριος 2013) άλλαξε τα δεδομένα, με τον κυβερνητικό στρατό να ανακαταλαμβάνει τις περιοχές που είχαν περάσει εν τω μεταξύ υπό τον έλεγχο της -γνωστής για τη σκληρότητα και την προσκόλλησή της στη Σαρία (Ισλαμικός Νόμος)- Άνσαρ Ντιν. Επί των ημερών της συγκεκριμένης ισλαμικής οργάνωσης καταστράφηκαν μεταξύ άλλων και σημαντικά ιστορικά μνημεία, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η πολεμική σύρραξη, σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση της οικονομίας, οδήγησε το 1/3 του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, προκαλώντας παράλληλα τεράστια εσωτερική μετακίνηση πληθυσμού.
Τον Ιανουάριο του 2013 το Παρίσι στέλνει στρατό για την ανακατάληψη τμημάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας, που είχαν περάσει στα χέρια των τζιχαντιστών, οι οποίοι είχαν προχωρήσει τον Απρίλιο του 2012 στη μονομερή ανακήρυξη του ανεξάρτητου κράτους του Αζαουάντ. Έχοντας την υποστήριξη στρατευμάτων από την Αφρικανική Ένωση (AU) και την «Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής» (Ecowas), περίπου 3.200 Γάλλοι στρατιώτες κατάφεραν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να προχωρήσουν στην ανακατάληψη σημαντικών πόλεων στο βόρειο τμήμα της χώρας (Γκάο, Τιμπουκτού, Κιντάλ, Τεσαλίτ), τρέποντας σε φυγή τους τζιχαντιστές.
Σημαντικά γεγονότα στο Μάλι (2011-15):
- Οκτώβριος 2011: Μαχητές Τουαρέγκ εξαπολύουν επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μετά την πτώση του Καντάφι στη γειτονική Λιβύη, όπου πολέμησαν στο πλευρό του κατά των αντικαθεστωτικών, επέστρεψαν πίσω στο Μάλι έχοντας στη διάθεσή τους υπερσύγχρονο οπλισμό από τις αποθήκες του λιβυκού στρατού. Τρέπουν σε φυγή τον κυβερνητικό στρατό και θέτουν υπό τον έλεγχό τους σημαντικά εδάφη στον Βορρά.
- Μάρτιος 2012: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην πρωτεύουσα Μπαμάκο και ανατροπή του τότε προέδρου Amadou Toumani Toure.
- Απρίλιος 2012: Ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την αλ Κάιντα εκτοπίζουν τους Τουαρέγκ και θέτουν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της χώρας. Καταλαμβάνουν σημαντικές πόλεις (Κιντάλ, Τιμπουκτού και Γκάο). Μονομερής ανακήρυξη του ανεξάρτητου κράτους του Αζαουάντ.
- Ιούνιος 2012: Τζιχαντιστές επιβάλλουν τη Σαρία (ισλαμικός νόμος) και καταστρέφουν πολιτιστικά μνημεία στο Τιμπουκτού, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
- Ιανουάριος 2013: Γαλλική επέμβαση στο Μάλι.
- Φεβρουάριος 2013: Πρώτη επίσκεψη Ολάντ στο Μάλι. Πανηγυρικό κλίμα στην πρωτεύουσα. Επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Τιμπουκτού υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
- Ιούνιος 2013: Οι συνασπισμένες δυνάμεις Γαλλίας, Αφρικανικής Ένωσης και κυβερνητικού στρατού (περίπου 12.000 στρατιώτες) ανακαταλαμβάνουν τον Βορρά και τρέπουν σε φυγή τους τζιχαντιστές
- Σεπτέμβριος 2013: Δεύτερη επίσκεψη Ολάντ στο Μάλι λίγες εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές και την ανάδειξη του Ibrahim Boubacar Keita στο προεδρικό αξίωμα.
- Ιούλιος 2014: Η Γαλλία εξαπολύει νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Σαχέλ για την εξουδετέρωση ένοπλων οργανώσεων.
- 2015: Βομβιστικές επιθέσεις κατά κυβερνητικών και δυτικών στόχων στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του Μάλι.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε επισκεφτεί δύο φορές τη χώρα (Σεπτέμβριος 2013 και Φεβρουάριος 2013) προκειμένου να εκφράσει την υποστήριξή του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ibrahim Boubacar Keita και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.
Διαβάστε επίσης: