Μετά τις ισχυρότερες επιθέσεις που δέχθηκε η Γαλλία από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει ανηλεή πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Και η Γαλλία ζήτησε τη συνδρομή των εταίρων της στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η στάση της Γερμανίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν εξαιρετικές απαντήσεις, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να συναντηθεί μετά τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 26 Νοεμβρίου.  Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Ράινερ Άρνολντ εκπρόσωπος του SPD σε θέματα άμυνας, πιστεύει πως η λύση δεν μπορεί να είναι μόνο στρατιωτική.

Ο Ράινερ Άρνολντ, μίλησε στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι μια από τις απαντήσεις. Αλλά όποιος νομίζει ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα απατάται. Χρειάζεται μια πολιτική προσέγγιση, μια διαδικασία συζητήσεων σχετικά με τη Συρία. Πρόκειται όμως και για μια ιδεολογική πρόκληση όταν βλέπει κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος των δραστών προέρχεται από την Ευρώπη και τη Γαλλία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τη συμμετοχή της Γερμανίας, ο Ράινερ Αρνολντ υπογράμμισε ότι «το επίκεντρο της δράσης βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ. Βοηθάμε τους Κούρδους αντάρτες Πεσμεργκά, τους εκπαιδεύουμε, και οι Κούρδοι είναι ένας σημαντικός πυλώνας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ένα πράγμα όμως πρέπει να καταλάβουμε. Η ασφάλεια στο Ιράκ και τη Συρία δεν μπορεί να έρθει μόνο από έξω. Χρειαζόμαστε αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή».

(Deutsche Welle DLR DPA)
Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης