Ολοκληρώθηκε η σύνοδος για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στη Βιέννη, παρουσία υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων από περίπου 20 χώρες, αλλά και στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.
Πριν από τη συνάντηση, ο Γάλλος υπουργός Λοράν Φαμπιούς είπε ότι οι χθεσινές επιθέσεις καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να βρει μια κοινή προσέγγιση για τη Συρία και την τρομοκρατία. Οι ομόλογοί του της Γερμανίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι οι χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο για τη Συρία αποφάσισαν να αρχίσουν άμεσα συνομιλίες με παρατάξεις της συριακής αντιπολίτευσης. Διευκρίνισε επίσης ότι θέλουν ένα νέο Σύνταγμα για τη Συρία και εκλογές εντός των επόμενων 18 μηνών, τονίζοντας ωστόσο πως κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πρόσθεσε ότι σε 6 μήνες θα αναλάβει μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία. Μιλώντας δε στους ομολόγους του στη Βιέννη, είπε ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία για το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά τη σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη χώρα.
Αργότερα, στη συνέντευξη τύπου μετά τη σύνοδο, επισήμανε ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επίσης συμφώνησαν να προωθήσουν μια λύση για παύση πυρός στη Συρία. Δήλωσε, τέλος, ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητεί την ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Παρίσι από το Ισλαμικό Χαλιφάτο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην ίδια συνέντευξη τύπου, τόνισε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προσθέτοντας: «… ούτε και για μας να μην κάνουμε πολύ περισσότερα για να συντρίψουμε το ΙΚΙΛ, το Αλ Νούσρα και τους λοιπούς».
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το ζήτημα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. «Είμαστε μαζί σε αυτό: Ευρωπαίοι, Άραβες, Ανατολή και Δύση, όλη η διεθνής κοινότητα. Η καλύτερη αντίδραση είναι να έρθουμε κοντά, υπερβαίνοντας τις διαφορές μας, και προσπαθώντας μαζί να ανοίξουμε τον δρόμο για την ειρήνη στη Συρία» πρόσθεσε.
Στη σύνοδο συμμετείχαν υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και πάνω από 10 ακόμη χώρες – μεταξύ τους το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.
Οι δυτικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους επιμένουν ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία στο πλαίσιο οποιασδήποτε πολιτικής λύσης για τη σύρραξη που μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι σύμμαχοί του, η Ρωσία και το Ιράν, επιζητούν τη διεξαγωγή εκλογών – τις οποίες άλλωστε ο Άσαντ θα μπορούσε να κερδίσει.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κομβικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων αποτελεί ο διαχωρισμός των διάφορων συριακών οργανώσεων σε τρομοκρατικές και αντιπολιτευτικές, προκειμένου να προσδιοριστούν εκείνες που θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στις πολιτικές διαδικασίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κοντά στην περιοχή όπου διεξάγονταν σήμερα οι συνομιλίες δεκάδες Σύροι διαδήλωναν ζητώντας από τους ισχυρούς του κόσμου να σταματήσουν το αιματοκύλισμα στη χώρα τους. Παράλληλα κρατούσαν πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα αλληλεγγύης προς τους Γάλλους.
Περισσότεροι από 250.000 νεκροί και 11.000.000 εκτοπισμένοι είναι ο τραγικός απολογισμός του συριακού πολέμου, ο οποίος έδωσε την ευκαιρία στους τρομοκράτες του ΙΚΙΛ να προσαρτήσουν μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ στο χαλιφάτο τους. Εν τω μεταξύ, τα γειτονικά κράτη της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής προσπαθούν να διαχειριστούν τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Με πληροφορίες από Reuters, Daily Sabah, euronews
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη