Το ρωσικό μαχητικό Sukhoi Su-30 που είχε παραβιάσει στις αρχές Οκτωβρίου τον τουρκικό εναέριο χώρο, «είχε αναγκαστεί να κάνει την μανούβρα για να αποφύγει σύστημα με αντιαεροπορικούς πυραύλους» ανακοίνωσε ο αρχηγός της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Ο πιλότος του μαχητικού μας βρισκόταν σε αποστολή στη βόρεια Συρία, ενώ επικρατούσε πυκνή νέφωση. Καθώς το αεροσκάφος πετούσε παράλληλα με τα τουρκικά σύνορα, τα αντιαεροπορικά συστήματά του έδειξαν ένδειξη κινδύνου ότι είναι στο στόχαστρο από κάποιου είδους αμυντικό σύστημα», δήλωσε ο πτέραρχος Viktor Bondarev στην ημερήσια Komsomolskaya Pravda.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τότε ο πιλότος υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει αντιπυραυλική μανούβρα, κι έτσι το αεροσκάφος παραβίασε για λίγο τον τουρκικό εναέριο χώρο. Αυτό το παραδεχόμαστε με κάθε ειλικρίνεια» πρόσθεσε ο Bondarev.

Η εφημερίδα παραθέτει και την δήλωση που έγινε κατόπιν από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία: «Δεν υπάρχει ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Επρόκειτο περί λάθους. Σέβονται τα τουρκικά σύνορα και κάτι παρόμοιο δεν πρόκειται να επαναληφθεί».

«Το περιστατικό πάντως, είχε εκμεταλλευθεί το ΝΑΤΟ στον επικοινωνιακό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, για τις επιχειρήσεις της στη Συρία» προσθέτει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιδράσεις σε απόφαση του Κάμερον για το Συριακό

Βρετανοί ανώτεροι στρατιωτικοί και διπλωμάτες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον να «βάλει στο ράφι» το σχέδιο για αποστολή βρετανικών αεροσκαφών να βομβαρδίσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να μην προωθήσει για ψήφιση τα σχέδια του υπουργείου Άμυνας να αποσταλούν βρετανικά μαχητικά να βομβαρδίσουν θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία, επειδή δεν έπεισε αρκετούς βουλευτές του κόμματός του να στηρίξουν την πρόταση.

Δεν ήταν μόνο ο φόβος για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντάρτες του συντηρητικού κόμματος στην Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν και ελάχιστοι βουλευτές από το Εργατικό κόμμα που έδειχναν πρόθυμοι να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης.

Ενώ αντιδρούν στη συμμετοχή βρετανικών αεροσκαφών στους βομβαρδισμούς στη Συρία, υπάρχουν όμως πληροφορίες για ευρύτατη βρετανική στρατιωτική εμπλοκή σε μάχιμες επιχειρήσεις στη Συρία.

Ειδικές βρετανικές δυνάμεις συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών, ιδιαίτερα μετά την είδηση της δολοφονίας Βρετανού υπηκόου, από μαχητές του Χαλιφάτου, τον Αύγουστο.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης