Τεχνικό κλιμάκιο στέλνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπιστώσει από κοντά την έκταση που έχει λάβει η οζώδης δερματίτιδα στον πληθυσμό των βοοειδών της χώρας μας, σύμφωνα με το agronews.gr.

Στη Χαλκιδική έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής δύο κρούσματα ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, στην οποία εντοπίζεται η «καρδιά» του προβλήματος, έχουν θανατωθεί πάνω από 4.500 ζώα, φέρνοντας σε απόγνωση το σύνολο της κτηνοτροφικής κοινότητας της ευρύτερης περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Σαπχαζίδης, προϊστάμενος στη Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, «είναι τεχνικό κλιμάκιο που δεν θα πραγματοποιήσει ελέγχους αλλά θα συνεργαστούμε για αμοιβαία συνδρομή και βοήθεια για το πρόβλημα της οζώδους δερματίτιδας. Θα επισκεφτεί κυρίως την περιοχή του Δέλτα του Έβρου. Θα συζητήσουμε πως εξελίχθηκε η ασθένεια, ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, ποια η κατάσταση μετά τον εμβολιασμό. Θα ακολουθήσουν οι έλεγχοι από την ΕΕ στις αρχές Δεκεμβρίου».

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώσε ότι, μετά την εμφάνιση του νοσήματος της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (αρχικά στην περιοχή Έβρου και στη συνέχεια στις Π.Ε Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Λήμνου και Χαλκιδικής), κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση των μέτρων σε όλη την Επικράτεια με ενεργοποίηση του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν συστήσει Τοπικά Κέντρα Ελέγχου του νοσήματος στις τρεις Π.Ε., έργο των οποίων θα είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, ώστε σε περίπτωση εμφάνισης του νοσήματος να υπάρξει η πλέον αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Το νόσημα δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στη Νότια Ελλάδα, οπότε οι ανωτέρω ενέργειες είναι καθαρά προληπτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οζώδης Δερματίτιδα πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε δύο εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία.

Η νόσος μεταδίδεται με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια, εκκρίσεις των ασθενών ζώων (σάλιο, σπέρμα), την τροφή ή το νερό, ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα, οχήματα και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.

Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν: απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης των ζώων και εμπορίας ή εξαγωγής αυτών και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης