Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο 60χρονος δεξιός επιχειρηματίας Sebastian Pinera προηγείται στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται σήμερα Κυριακή στη Χιλή, και φιλοδοξεί να τερματίσει την 20ετή πολιτική κυριαρχία της κεντροαριστεράς στην εύπορη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ο Pinera -η περιουσία του οποίου, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, υπολογίζεται ότι φθάνει το 1,2 δις δολάρια- διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, του 67χρονου πρώην προέδρου Eduardo Frei και του χαρισματικού πρώην σκηνοθέτη Marco Enriquez-Ominami.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν κερδίσει, θα είναι η πρώτη νίκη της δεξιάς στη Χιλή μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του στρατηγού Augusto Pinochet (1974-1990).

Η σημερινή πρόεδρος Michelle Bachelet δεν δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή για δεύτερη τετραετή θητεία, παρότι η δημοτικότητά της βρίσκεται στα ύψη.

Στις σημερινές εκλογές θα ανανεωθεί επίσης η 120μελής Βουλή ενώ θα αναδειχθούν επίσης 20 νέα μέλη της 38μελούς Γερουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία των προεκλογικών δημοσκοπήσεων κατεδείκνυαν ότι θα απαιτηθεί και δεύτερος γύρος για να κριθεί το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, καθώς ουδείς εκ των υποψηφίων μοιάζει να είναι σε θέση να συγκεντρώσει ποσοστό ίσο με ή υψηλότερο από 50%.

Ο Pinera φέρεται να καταλαμβάνει το 44% των ψήφων. Ο Eduardo Frei, υποψήφιος της συμπολίτευσης, του συνασπισμού Concertacin, ακολουθεί, με ποσοστό 31%, ενώ ο Marco Enriquez-Ominami, ανεξάρτητος αριστερός, συγκεντρώνει το 18%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών της κοινής γνώμης, ή CERC.

Στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με το κέντρο, ο Pinera φέρεται να συγκεντρώνει έως και 49% και να κερδίζει τον Eduardo Frei που αναμένεται να περιοριστεί στο 32%.

Αλλά ο Pinera -ο οποίος ελέγχει τηλεοπτικά δίκτυα, την αεροπορική εταιρία LAN και μια ποδοσφαιρική ομάδα-, ακόμα και εάν θριαμβεύσει, θα πρέπει να “συγκατοικήσει” με ένα Κογκρέσο στο οποίο θα πλειοψηφούν τα στελέχη της Concertacin, γεγονός που αναμένεται να δυσκολέψει κάθε προσπάθειά του να επιβάλει δραστικές αλλαγές πολιτικής.

Ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση στις σχέσεις με το Περού αλλά και την οικονομική κρίση – το ΑΕΠ της Χιλής συρρικνώθηκε εφέτος λόγω της ύφεσης διεθνώς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης