H Γερμανία και η Αυστρία αποφάσισαν να περιορίσουν σε πέντε τα σημεία διέλευσης προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος των κοινών τους συνόρων προκειμένου να ελέγξουν καλύτερα τη μαζική εισροή, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το Βερολίνο και η Βιέννη είχαν συμφωνήσει τον Σεπτέμβριο να αφήσουν ανοικτά τα σύνορά τους στους πρόσφυγες, ωστόσο οι μεθοριακοί έλεγχοι επανήλθαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, αν και οι μετανάστες μπορούσαν να εισέλθουν στη Γερμανία από οποιοδήποτε σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλειονότητα των υποψηφίων για χορήγηση ασύλου διερχόταν από τα σύνορα μήκους 800 χιλιομέτρων που χωρίζουν την Αυστρία από τη Βαυαρία με αποτέλεσμα ουρές ανθρώπων να σχηματίζονται προκαλώντας συμφόρηση σε πολλές περιοχές.

Αν και η Αυστρία οργανώνει εδώ και εβδομάδας τη μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών προς τη Γερμανία, άλλοι μεταβαίνουν με δικά τους μέσα διασχίζοντας συχνά τα σύνορα από τις δασώδεις περιοχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ είχε επικρίνει με σθένος την Τετάρτη τη Βιέννη για τη «λανθασμένη» συμπεριφορά της, υποστηρίζονται ότι η Αυστρία στέλνει στη Γερμανία χιλιάδες ανθρώπους ανοργάνωτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση να «μην υψώνονται τείχη ή φράκτες στο εσωτερικό της Ευρώπης» μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, υπογραμμίζοντας ότι » αρκεί απλώς να διασφαλίζουμε τα εξωτερικά μας σύνορα».

Από την πλευρά του ο Φάιμαν δήλωσε ότι «μόνο οι κοινές απαντήσεις εκ μέρους της Ευρώπης» μπορούν να δώσουν τη λύση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης