Του Κώστα Μπετινάκη

Είναι παλιό επικοινωνιακό κόλπο: Της μεταφοράς του ενδιαφέροντος (ή της ανησυχίας) από ένα ζήτημα που μειονεκτείς, σε ένα εντονότερου ενδιαφέροντος.

Έτσι, καθώς σε διπλωματικό επίπεδο οι ΗΠΑ αναδιπλώνονται με την έναρξη διαπραγματεύσεων (ακόμη και με συμμετοχή του Ιράν) για τη συριακή κρίση, μεταφέρουν την ένταση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, με ψυχροπολεμικού τύπου παραβίαση των κινεζικών χωρικών υδάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όλα αυτά την ώρα που το Πεκίνο μεταθέτει το ευρωπαϊκό κέντρο βάρους του στο Λονδίνο (πιο στενού συνεργάτη των ΗΠΑ) με ταυτόχρονη υποχώρηση του κινεζικού οικονομικού ενδιαφέροντος για τη Γερμανία.

Η Κίνα εξέδωσε την εντονότερη ως τώρα προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για το περιστατικό κατά το οποίο αμερικανικό καταδρομικό παραβίασε τα κινεζικά χωρικά ύδατα, στα τεχνητά νησιά που δημιούργησε το Πεκίνο στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Την Τρίτη, το αμερικανικό καταδρομικό Lassen παραβίασε κατά 12 ναυτικά μίλια την θαλάσσια περιοχή Subi Reef, όπου το Πεκίνο έχει κατασκευάσει τα τεχνητά νησιά Spratly, διεκδικώντας έτσι τα χωρικά ύδατα που τα περιβάλλουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό καταδρομικό συνόδευε αναγνωριστικό αεροσκάφος προφανώς για να πάρει φωτογραφίες.

Στην έντονη κινεζική διαμαρτυρία, χαρακτηρίζεται «αμερικανική επικίνδυνη προκλητική πράξη, που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και πολεμικό επεισόδιο».
  
Το Subi Reef βρίσκεται 500 ναυτικά μίλια από την κινεζική νήσο Hainan αλλά και 230 ναυτικά μίλια από το νησί Palawan των Φιλιππίνων στην αμφισβητούμενη αυτή περιοχή της θάλασσας της Νότιας Κίνας την οποία διεκδικεί η Κίνα ως κινεζικά χωρικά ύδατα.

Η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ, που ασχολείται με το ζήτημα, ανακοίνωσε πως δεν θα ασχοληθεί με «κυριαρχικά δικαιώματα», αλλά με «αμιγώς οικονομικά ζητήματα».

Καθώς ανανεώθηκε η ένταση στην περιοχή όπου σημειώνεται συγκέντρωση κινεζικών, αμερικανικών και ιαπωνικά πολεμικών σκαφών, πρώην αξιωματούχος επί κυβερνήσεων Ρήγκαν, προειδοποιεί με άρθρο του για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, επειδή ούτε η Κίνα, ούτε η Ρωσία αποδέχονται την αμερικανική ηγεμονία.

Ο πρώην βοηθός υπουργός για θέματα οικονομικής πολιτικής δρ. Paul Craig Roberts, έγραψε στην ιστοσελίδα του, πως το Πεκίνο «αμφισβητεί την εγκατάσταση με νέες αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στην περιοχή, την προσπάθεια ελέγχου από την Ουάσιγκτον της θάλασσας της νότιας Κίνας, με την πρόφαση του αμερικανικού εθνικού συμφέροντος».

Στο ίδιο δημοσίευμα ο πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ και συγγραφέας σειρά βιβλίων, (ανάμεσά τους και το «Πώς οι ΗΠΑ βγαίνουν χαμένες»), υποστηρίζει πως για να προκαλέσει τη Ρωσία η Ουάσιγκτον για λόγους προπαγάνδας, δημιούργησε και την ουκρανική κρίση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης