Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θα πραγματοποιήσει αύριο στις 11:00 στην είσοδο του νέου Μουσείου Ακρόπολης ανοιχτή Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μελών του για τις τρέχουσες εξελίξεις, η οποία θα έχει ταυτόχρονα και χαρακτήρα Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας.

Έξω από το νέο μουσείο θα γίνει ενημέρωση για τις συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, και με τη Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Ε. Μπεργελέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, θα συζητηθούν οι παράμετροι της διαφαινόμενης εξαίρεσης των αρχαιολόγων και του υπόλοιπου προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τις διατάξεις για τις προσλήψεις μέσω Α.Σ.Ε.Π. Τέλος, θα γίνει ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των αρχαιολόγων και των υπολοίπων συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων αναφέρει:

«Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία γίνονται πιο έντονα. Συνάδελφοί μας αρχαιολόγοι που εργάζονται με προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων (ασφαλιστικά μέτρα) και δεν εμπίπτουν στην «τροπολογία Σαμαρά», παραμένουν πάνω από 1 χρόνο απλήρωτοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο περιορισμός του Π.Δ. 164/2004 (του γνωστού «Π.Δ. Παυλόπουλου») δεν επιτρέπει στους αρχαιολόγους να εργαστούν για πάνω από 24 μήνες στο σύνολο, με αποτέλεσμα να εκδιώκεται το έμπειρο προσωπικό, που μπορεί να εκτελέσει γρήγορα και σωστά τα αρχαιολογικά έργα.

Είναι αναγνωρισμένο και από το Υπουργείο ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει σοβαρές ελλείψεις σε αρχαιολόγους και άλλο προσωπικό και ως εκ τούτου προσπαθεί να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της με συμβασιούχους.

Συνέπεια της υποστελέχωσης είναι, σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο, οι πολίτες να εξαναγκάζονται να πληρώνουν τα έξοδα της ανασκαφής στο οικόπεδό τους προκειμένου να χτίσουν το σπίτι τους. Επιπλέον, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την χώρα, υποβαθμίζεται ο ποιοτικός τουρισμός, καθώς τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι υπολειτουργούν ή είναι κλειστοί.

Στα προβλήματα στελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου απαντά με αοριστίες. Μάλιστα, το Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την «αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων και την καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ» φαίνεται να εξαιρεί τους αρχαιολόγους και το υπόλοιπο προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τις διατάξεις αυτές.

Δημιουργείται επομένως το ερώτημα, πως θα γίνονται οι προσλήψεις στην Αρχαιολογικά Υπηρεσία; Θα συνεχίσουν να γίνονται οι προσλήψεις των συμβασιούχων από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων (Γραφείο Υπουργού) με ρουσφετολογικά κριτήρια; Πρέπει να δοθούν άμεσες απαντήσεις από το Υπουργείο και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματά μας.
Απαιτούμε:

• Άμεση εξαίρεση των αρχαιολόγων από τις περιοριστικές διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 (24μηνο) καθώς αποτελεί ακύρωση επαγγελματικού δικαιώματος.

• Εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πληρωμή των μισθών όσων εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις (ασφαλιστικά μέτρα).

• Άμεση πλήρωση των οργανογραμμάτων των Υπηρεσιών. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό, εργατοτεχνικό, φυλακτικό) με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης