Tην ωφέλεια των μαστογραφιών για όλες τις γυναίκες έρχεται να αμφισβητήσει ακόμη μία επιστημονική μελέτη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξέταση συχνά δεν «πιάνει» τους πιο επικίνδυνους καρκίνους, προτού αυτοί κάνουν μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, παρότι μετά τη δεκαετία του ’80 οι μαστογραφίες είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες, οι μεταστατικοί καρκίνοι του μαστού που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο έχουν μείνει σταθεροί μετά το 1975. Επίσης, η μέση ηλικία που μία γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο έχει μείνει σταθερή περίπου στα 63,7 χρόνια, άλλη μία ένδειξη ότι οι επικίνδυνοι καρκίνοι δεν εντοπίζονται νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκίλμπερτ Γουέλτς της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Ντάρτμουθ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ κατά τον τελευταίο μισό αιώνα.

Ο κ. Γουέλτς επεσήμανε ότι η μαστογραφία βοηθά στην ανίχνευση, συνήθως, των λιγότερο επιθετικών και θανατηφόρων καρκίνων, αλλά αυτό δεν συμβαίνει εξίσου με τους επιθετικούς καρκίνους που προορίζονται εξαρχής να γίνουν μεταστατικοί.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει τους περιορισμούς της μαστογραφίας και αναμένεται να επιτείνει τη σύγχυση μεταξύ των γυναικών. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνέστησε στις γυναίκες να αρχίζουν την ετήσια μαστογραφία στην ηλικία των 45 και όχι των 40 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ότι είναι διαφορετική η εικόνα στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη. Μετά την εκτεταμένη υιοθέτηση του τεστ αίματος για έλεγχο του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), η μέση ηλικία για τη διάγνωση του μεταστατικού καρκίνου, σήμερα, έχει υποχωρήσει στους άνδρες κατά δύο έτη, από τα 71,8 στα 69,8 χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης