Aν και ο Saddam Hussein δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής o πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Tony Blair εμμένει στην απόφασή του ότι θα πρέπει να ανατραπεί.
«Θα σκεφτόμουν ακόμα κι έτσι ότι ήταν σωστό να εξαλειφθεί», είπε ο Blair σε συνέντευξή του στο BBC, ερωτηθείς εάν θα αποφάσιζε να συμμετάσχει η Βρετανία στην εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εάν γνώριζε ότι ο Saddam δεν διέθετε τέτοιο οπλοστάσιο.
«Προφανώς θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε και να αναπτύξουμε διαφορετικά επιχειρήματα, σχετικά με τη φύση της απειλής», είπε στη συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή.
Ο Blair έχει κληθεί να καταθέσει σε επιτροπή η οποία ερευνά την πορεία προς τον πόλεμο στο Ιράκ και τις συνέπειές του.
Δήλωσε στην συνέντευξη ότι η «απειλή» που έθετε ο Saddam για την περιφέρεια δέσποζε στην σκέψη του και ότι η πιθανότητα το Ιράκ να διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής ήταν μόνο ένας παράγοντας που τον ώθησε να πάρει τις αποφάσεις του. Ο Blair είπε ότι αντιλαμβάνεται γιατί “ορισμένοι” αντιτάχθηκαν στην απόφασή του και γιατί οι γονείς “ορισμένων” Βρετανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ είναι οργισμένοι.
«Κατανοώ τους ανθρώπους που ήταν εναντίον του πολέμου για πολύ καλούς λόγους και εξακολουθούν να είναι εναντίον του σήμερα, αλλά για μένα, ξέρετε εν τέλει έπρεπε να πάρω την απόφαση».
«Δεν έχει νόημα να πηγαίνεις σε μια σύρραξη και να μην κατανοείς ότι θα πρέπει να πληρωθεί ένα τίμημα».
Υποστήριξε ότι πολλοί στις ένοπλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων ανθρώπων που έχασαν αγαπημένους τους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, είναι “συχνά περήφανοι για όσα έκαναν τα παιδιά τους και περήφανοι για το σκοπό για τον οποίο πολέμησαν».
Ο Blair -ο οποίος προσηλυτίστηκε στον καθολικισμό μετά την παραίτησή του το 2007- διέψευσε ότι η θρησκευτική του πίστη έπαιξε ρόλο στην απόφασή του να στείλει στρατιώτες σε εμπόλεμες ζώνες, αλλά σημείωσε ότι του έδωσε «δύναμη».
«Νομίζω πως ο κόσμος μερικές φορές νομίζει ότι οι θρησκευτικές μου πεποιθήσεις έπαιξαν άμεσο ρόλο σε ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις. Στην πραγματικότητα δεν έπαιξαν», είπε.