Οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία που μάχονται υπό τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) τόνισαν πως «η Ρωσία πρέπει πρώτα να σταματήσει να βομβαρδίζει τις θέσεις μας, προτού προσφέρει την υποστήριξη της», απορρίπτοντας έτσι την πρόταση της Μόσχας για διεξαγωγή εκλογών στη Συρία, οι οποίες -όπως υποστηρίζουν- έχουν ως στόχο «τη διατήρηση στην εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ».

Σε μία ριζική αλλαγή της ρωσικής στάσης έπειτα από τη συνάντηση της Παρασκευής στη Βιέννη με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία με θέμα τη συριακή κρίση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως «η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι το Κρεμλίνο επιθυμεί την προετοιμασία για διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Συρία στο πλαίσιο μιας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης. Μια ιδέα, όμως, που ηγετικό στέλεχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού χαρακτήρισε «παράλογη και μη ρεαλιστική», καθώς μεγάλο μέρος του συριακού λαού έχει οδηγηθεί στην προσφυγιά ή βρίσκεται στη φυλακή.

«Η Ρωσία πρέπει αρχικά να σταματήσει να βομβαρδίζει τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, προτού προσφέρει αεροπορική υποστήριξη, την οποία δεν ζητήσαμε» δήλωσε από τη μεριά του ο Φαρές Μπαγιούς, αρχηγός της ομάδας Φουρσάν αλ Χακ (Ιππότες της Δικαιοσύνης), που συνεργάζεται με τον FSA.

Παράλληλα, χαρακτήρισε υποκριτικό το κάλεσμα της Ρωσίας για διεξαγωγή εκλογών, σημειώνοντας πως:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό σημαίνει πως ζητάνε να παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία για ένα προσωρινό διάστημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης