Tην ανησυχία της για την κλιμάκωση των βιαιοπραγιών εναντίον Ισραηλινών που σύμφωνα με την ίδια «απορρέει από μια “κουλτούρα μίσους” που καλλιεργούν οι Παλαιστίνιοι», εκφράζει μεταξύ άλλων σε άρθρο της η Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα, κα Ιρίτ Μπεν-‘Αμπα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από την 1η Οκτωβρίου οι καθημερινές επιθέσεις και συγκρούσεις στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 10 Ισραηλινούς και 48 Παλαστίνιους με αρκετούς από τους Παλαιστίνιους να αναφέρονται ως δράστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιθέσεις που εξαπολύουν Παλαιστίνιοι εναντίον Ισραηλινών σε ένα κύμα επιθέσεων με μαχαίρια σκορπούν τον τρόμο στην Ιερουσαλήμ και στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι φύσιν αδύνατον να αποδώσουν οι όποιες διαπραγματεύσεις καρπούς και να φτάσουν το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή ηγεσία στην πολυπόθητη λύση των δύο κρατών για την ειρήνη στην περιοχή εφόσον συνεχίζουν να δηλητηριάζονται οι ψυχές της παλαιστινιακής νεολαίας», τονίζει στο άρθρο της η Πρέσβυς.

«Μακάρι η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς να θέσουν ένα τέρμα στην προπαγάνδα και την βίαια ρητορική που οδήγησαν σε αυτό το κύμα της βίας», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλο το άρθρο – δήλωση της Ιρίτ Μπεν-‘Αμπα:

«Η Παλαιστινιακή Κουλτούρα της Βίας: Το πραγματικό εμπόδιο για την ειρήνη.

Στις 12 Οκτωβρίου ένα δεκατριάχρονο Ισραηλινό αγόρι ανέβηκε στο ποδήλατό για να πάει να αγοράσει καραμέλες. Είπε στη μητέρα του – η οποία ανησυχούσε για το πρόσφατο κύμα τρομοκρατικών ενεργειών – ότι θα γυρίσει σε πέντε λεπτά. Δεν επέστρεψε. Αντ’ αυτού, κατέληξε στα επείγοντα περιστατικά όπου νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση αφότου δέχθηκε βάρβαρη επίθεση με 15 μαχαιριές από Παλαιστίνιο συνομήλικο του. Ο Παλαιστίνιος νέος τραυματίστηκε ελαφρά από τις δυνάμεις ασφάλειας του Ισραήλ προκειμένου να τον αποτρέψουν να επιτεθεί σε άλλους ανθρώπους ενώ προσπαθούσε να διαφύγει. Σε μια περίεργη ειρωνεία, το Ισραηλινό παιδί και ο Παλαιστίνιος θύτης του νοσηλεύτηκαν στο ίδιο νοσοκομείο στο Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα το Ισραήλ έχει δεχθεί ένα δολοφονικό κύμα αραβικής τρομοκρατίας. Δράστες κρατώντας μαχαίρια ή/και όπλα έχουν επιδοθεί σε ένα δολοφονικό αμόκ σκοτώνοντας εννιά Ισραηλινούς και τραυματίζοντας πάνω από σαράντα, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι θύτες είναι μεταξύ 16-25 ετών. Τι οδηγεί αυτούς τους νέους ανθρώπους να προβούν σε τόσο αποτρόπαιες πράξεις;

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, ο λόγος δεν είναι η απόγνωση με το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία. Αντίθετα, είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που έχει δηλητηριάσει τις προσπάθειες ειρήνευσης από την αρχή – δηλαδή η κατήχηση των Παλαιστινίων σε μία κουλτούρα του μίσους. Σε πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά των Παλαιστινίων δέχονται μία πλύση εγκεφάλου και βομβαρδίζονται από ακραία προπαγάνδα που ενθαρρύνει τη βία κατά Εβραίων. Παιδικές εκπομπές στην τηλεόραση παρουσιάζουν χαρακτήρες τύπου Disney που ενθαρρύνουν νέους Παλαιστινίους να σκοτώσουν Εβραίους και να γίνουν μάρτυρες. Το ίδιο μίσος προωθείται σε παλαιστινιακά σχολεία και ενθαρρύνεται επίσημα τόσο από την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη όσο και από τη Χαμάς στη Γάζα. Τα παιδιά παίζουν σε αθλητικές ομάδες και περπατούν σε πλατείες που έχουν πάρει την ονομασία τρομοκρατών.

Οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες δεν χάνουν ποτέ ευκαιρία να επαινέσουν τη Τζιχάντ και τον μαρτυρικό θάνατο. Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι «χαιρετίζουμε κάθε σταγόνα αίματος που έχει χυθεί στην Ιερουσαλήμ», ενώ στις 14 Οκτωβρίου ισχυρίστηκε ότι οι Ισραηλινοί δολοφονούν «εν ψυχρώ» Παλαιστινίους, παροτρύνοντας τον λαό του να προχωρήσει σε βία. Εν τω μεταξύ, καθ’ όλη την διάρκεια του τελευταίο κύματος τρομοκρατικών ενεργειών, ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με επίσημες παλαιστινιακές κυβερνητικές πηγές έχουν πλημμυριστεί με φρικτές γελοιογραφίες που δοξάζουν τις ένοπλες επιθέσεις με μαχαίρια εναντίον Εβραίων. Έχουν αναρτηθεί ακόμα και βίντεο που διδάσκουν σε νέους Παλαιστινίους πώς να χρησιμοποιούν μαχαίρια για να ασκήσουν τρομοκρατία. Υπό τέτοιες συνθήκες δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι νεαροί Παλαιστίνιοι διαπράττουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σε αυτή την ακραία ρητορική μπορεί κανείς να προσθέσει και τα ψεύδη που διαδίδονται τους τελευταίους μήνες από τους Παλαιστινίους με τον ισχυρισμό ότι δήθεν το Ισραήλ προσπαθεί να αλλάξει το στάτους κβο στο Όρος του Ναού. Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη. Στην πραγματικότητα το Ισραήλ προστατεύει τους ιερούς χώρους όλων των θρησκειών. Είναι η αρχή που εγγυάται την διατήρηση του στάτους κβο δίνοντας σε όλους την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας.

Είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι φύσιν αδύνατον να αποδώσουν οι όποιες διαπραγματεύσεις καρπούς και να φτάσουν το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή ηγεσία στην πολυπόθητη λύση των δύο κρατών για την ειρήνη στην περιοχή εφόσον συνεχίζουν να δηλητηριάζονται οι ψυχές της παλαιστινιακής νεολαίας κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η κουλτούρα του μίσους αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ειρήνευση μακροπρόθεσμα.

Το Ισραήλ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τους πολίτες του και θα δράσει δυναμικά εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας δημιουργίας κλίματος δολοφονιών. Μακάρι η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς να θέσουν ένα τέρμα στην προπαγάνδα και την βίαια ρητορική που οδήγησαν σε αυτό το κύμα της βίας. Ελπίζουμε ότι θα εισακούσει τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου για επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί λύση. Η τρομοκρατία δεν οδηγεί πουθενά, μόνο στην θλίψη και την δυστυχία. Η ιστορία μας το έχει αποδείξει».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης