Η επικύρωση μιας συνθήκης για τον τερματισμό της καταναγκαστικής εργασίας θα οδηγήσει στην απελευθέρωση εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι όμηροι σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, ανέφερε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), ξεκινώντας μια πρωτοβουλία να πείσει τα 50 κράτη μέλη της να επικυρώσουν ένα σύμφωνο-ορόσημο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΟΕ – υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – 21 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, στην πλειονότητά τους γυναίκες και κορίτσια, τελούν υπό συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, η οποία υπολογίζεται ότι παράγει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγροτικούς, αλιευτικούς κλάδους, όπως και στους βιομηχανικούς κλάδους των μεταλλευμάτων, των κατασκευών ή της πορνείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ανέφερε πως επιθυμεί 50 χώρες να επικυρώσουν το πρωτόκολλο έως το 2018.


Στους φούρνους τούβλων του Νεπάλ. Εργάζονται ολημερίς σε θερμοκρασία πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου, κουβαλώντας μέχρι και 18 τούβλα βάρους δύο κιλών το καθένα, σε κάθε «διαδρομή»!


Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά από την Ινδία διακινούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως για κάποια μορφή δουλείας: από σεξουαλική εκμετάλλευση ως δωρεά οργάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Σοκαριστικό: 215 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, ηλικίας 5 ως 17 ετών ζουν ως σκλάβοι.


Στην Ινδία, το 12% των παιδιών ηλικίας 5-14 ετών ασκούν κάποια μορφή καταναγκαστικής εργασίας.


Οι «εργαζόμενοι στις χώρες του κόλπου ζουν στο σύστημα «Kafala»: O αφέντης τους παίρνει τα «χαρτιά» (διαβατήρια, κλπ) και φροντίζει να του «χρωστάνε» μια ζωή για τη μεταφορά τους από την Ασία στο φιλόξενο σπιτικό…


Ακτή Ελεφαντοστού: Τα παιδιά-σκλάβοι της σοκολάτας…


Η σεξουαλική σκλαβιά είναι κατηγορία από μόνη της. Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά παγκοσμίως δεν ορίζουν ούτε το σώμα τους.


Οικιακή βοηθός στο Χονγκ Κονγκ δείχνει την καμμένη της πλάτη: H «κυρία» της έριξε βραστό νερό για να τη… «στρώσει».


Γκάνα: Πολλοί από αυτούς που δουλεύουν, παράνομα, στα χρυσωρυχεία παίρνουν μαζί και τα παιδιά τους. Τα οποία τσαλαβουτάνε σε λίμνες με υδράργυρο, θανατηφόρο δηλητήριο…


Αυτά τα παιδάκια στα Ιμαλάια κουβαλούν επί ολόκληρα χιλιόμετρα μεγάλες πέτρες που ζυγίζουν πολλές φορές το βάρος τους.


Ουτάρ Πραντές, Ινδία. Οι σκλάβοι του μεταξιού: Μια ολόκληρη οικογένεια από παρίες-σκλάβους επιλέγει μόνο από ποιά τοξική βαφή θα πεθάνει…


Αυτός ο πιτσιρικάς στη λίμνη Βόλτα, στη Γκάνα, μοχθεί από τη μία το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα τραβώντας δίχτυα που φτάνουν να ζυγίζουν έως και… μισό τόνο!  Συχνά οι «αφέντες» τα ρίχνουν στη θάλασσα για να καθαρίσουν μπλεγμένα δίχτυα και βέβαια τις περισσότερες φορές δεν ξαναβγαίνουν…


Στο κολαστήριο των χρυσωρυχείων της Κένυας.

Πηγή:life.gr
Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης