Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη προσκεκλημένος του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στάση του Γάλλου προέδρου σε κρίσιμες στιγμές της πολύμηνης διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, τόν κατέστησε «απόλυτο σύμμαχο» του Αλέξη ΤσίπραΤα «κόκκινα χαλιά» είχαν στρωθεί από νωρίς σε δρόμους της Αθήνας όπως η Ηρώδου Αττικού, για την υποδοχή του Γάλλου προέδρου, ο οποίος μέσα σε ένα 24ωρο θα εισπράξει κάθε μέγιστη τιμή από την ελληνική πολιτεία: Θα παρασημοφορεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απευθυνθεί στην ελληνική βουλή και θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Γαλλικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 17.10, το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Φρανσουά Ολάντ, επικεφαλής μιας πολυμελούς γαλλικής αντιπροσωπείας, προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος. Τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε καρέ-καρέ την άφιξη του Φρανσουά Ολάντ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη σύντομη υποδοχή στο αεροδρόμιο, το αυτοκίνητο με τον πρόεδρο Ολάντ και τον κ. Τσίπρα κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. 

Εκεί τους υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους από άγημα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Ολάντ κατέθεσε στέφανο και τήρησε ενός λεπτού σιγή. Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και έπειτα, ο Γάλλος πρόεδρος επιθεώρησε το άγημα μαζί με τον πρωθυπουργό και αποχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο. 

«Επίσκεψη στήριξης και φιλίας»

«Επίσκεψη φιλίας» χαρακτήρισε ο Φρανσουά Ολάντ την επίσκεψή του στην Αθήνα, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

«Η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα του χρέους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, τόνισε ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων. Η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».

Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη».

Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ’ αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Παυλόπουλος σε Ολάντ: Απαιτείται ελάφρυνση του χρέους
 
Λίγο μετά τις 18.30, ο κ. Ολάντ και η πολιτική συνοδεία του έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έλαβε χώρα η τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. 

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την υποδοχή του Γάλλου Προέδρου έστειλε σαφές μήνυμα για την ανάγκη τερματισμού της πολιτικής αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα.

«Απαιτούνται αλλαγές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη βάση των κανόνων των ευρωπαϊκών μηχανισμών» σχολίασε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργία όλων των χωρών της Ε.Ε. «Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την πολιτική της Ευρώπης. Η πολιτική πρέπει να στραφεί προς τον άνθρωπο. Βασικό δεν είναι η οικονομία, αλλά ο άνθρωπος» πρόσθεσε.

Εξαίροντας τις πράξεις της Γαλλίας τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο για την Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «οι σχέσεις μας με τους εταίρους είναι εξαιρετικές αλλά ουδέποτε κρύψαμε την ιδιαίτερη σχέση μας με την Γαλλία». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η Γαλλία είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ όπως είπε υποδέχθηκε τον κ. Ολάντ «σαν ένα μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε επίσης ζητήματα όπως το προσφυγικό, η ανάγκη ενεργοποίησης της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Συρία, αλλά και το Κυπριακό.

Θετικός εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος στην έναρξη συζητήσεων για το θέμα του χρέους. «Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει» ανέφερε, ζητώντας πάντως η Ελλάδα να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της.

«Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν» σημείωσε ο κ. Ολάντ, λέγοντας πως στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου στήριξε την Ελλάδα.

«Η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας, στο πλευρό της Ελλάδας. Η Γαλλία υποστήριξε προς τους εταίρους της Ε.Ε. ότι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις» δήλωσε.

«Άλλωστε τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα» αναρωτήθηκε, εξαίροντας και τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας την επομένη του δημοψηφίσματος ώστε να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Για την επίσκεψή του στη χώρα, είπε πως έχει και σκοπό να πειστούν γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα επενδύει στην Ελλάδα» σχολίασε.

Αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας ότι «ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση». Για το κυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.

Αργότερα θα λάβει χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Στις 20.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στους υψηλούς καλεσμένους του και στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η γαλλική αντιπροσωπεία

Η γαλλική αντιπροσωπεία είναι πολυπληθής: Κουστωδία από πολιτικούς και επιχειρηματίες αλλά και ανθρώπους του πολιτισμού γεγονός που αφήνει ελπίδες για πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Αναλυτικά, τον Γάλλο πρόεδρο συνοδεύουν: 

Kοινοβουλευτικοί
– Η Ντανιέλ Ορουά, πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο γαλλικό κοινοβούλιο.
– Η Μαριέττα Καραμανλή, αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στο Κοινοβούλιο.
– Ο Μεγιέρ Χαμπίμπ, Γάλλος βουλευτής του εξωτερικού (εκτός Μητροπόλεως).
– Ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλης, βουλευτής Παρισίων και αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος.
– Ο Ζαν Μπιζέ, γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Γερουσία.
– Ο Λυκ Καρβουνάς, γερουσιαστής και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στη Γερουσία.
– Ο Περβάνς Μπερές, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της αντιπροσωπείας των Γάλλων σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αρχηγοί Επιχειρήσεων
– Ο Πιέρ Κοπέ, γενικός εκπρόσωπος της VINCI (εταιρεία κατασκευών, αυτοκινητόδρομοι, πάρκιν κλπ).
– Ο Φιλίπ Ντελέρ, πρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Alstom (Μεταφορικά μέσα, τραίνα, μετρό κλπ και παραγωγή ενέργειας (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
– Ο Ερίκ Γκεμπαλί, διευθυντής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της SUEZ Environnement που είναι διεθνώς η δεύτερη εταιρεία διαχείρισης υδάτων.
– Ο Θωμάς Μπρέτ, Αναπληρωτής διευθυντής της BIC (στυλό, ξυραφάκια, αναπτήρες, ιστιοσανίδες κ.α.).
– Ο Πάρις Μουράτογλου, πρόεδρος EREN (φυσικοί πόροι, ανανεώσιμες πηγές).

Προσωπικότητες
– Ο Ζαν Λουϊ Μπορλό, πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας στην Αφρική.
– Ο Μπρούνο Μπεζάρ, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.
– Ο Μπρούνο Ντελαέ, πρώην πρέσβης στην Ελλάδα
– Ο Λουϊ Σβέιτζερ, γενικός επίτροπος επενδύσεων
– Ο Ζαν Λουί Λε Γκάλ, πρόεδρος του CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών).

Να σημειωθεί ότι τελικά δεν θα μεταβεί στην Αθήνα η υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας Ségolène Royal, καθώς θα πρέπει να παραμείνει στο Παρίσι για την ετήσια σύνοδο για το περιβάλλον, τομέας που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό της.

Επενδύσεις στην ελληνική αγορά
 
Σε αναζήτηση ποικίλων επενδύσεων στη χώρα μας, τον πρόεδρο Ολάντ συνοδεύουν επιπλέον  70 επιχειρηματίες από την αφρόκρεμα των γαλλικών εταιριών όπως η Vinci, η Veolia, η Total, η Suez και EDF, που, όπως γράφει ο γαλλικός Τύπος, σκοπεύουν να επωφεληθούν από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που τους επόμενους μήνες θα είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας. 

Οι καλές σχέσεις του Γάλλου προέδρου άλλωστε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία έχει μπροστά της ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, προσφέρουν γόνιμο έδαφος για τις πολυαναμενόμενες γαλλικές επενδύσεις.

Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου

Το πρόγραμμα της επίσκεψης χαρακτηρίζεται μαμούθ. Την Παρασκευή στις 08.30 το πρωί ο Γάλλος Πρόεδρος και η επίσημη αντιπροσωπεία θα έχουν συνάντηση στη Γαλλική Πρεσβεία με επιχειρηματίες.

Στη συνέχεια ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 09:45 με τον Πρωθυπουργό.. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στη συνέχεια θα παραχωρηθεί Κοινή συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου και του Αλέξη Τσίπρα.

Στις 11.55 ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει ομιλία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του και στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 16.00 έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και αμέσως μετά θα μεταβεί στον τελευταίο του σταθμό, στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών «Κοραλλία».

Θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ειδική πτήση για το Παρίσι στις 19.00.

«Φρούριο» η Αθήνα

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα λόγω της διήμερης επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας.

Ειδικότερα, αναμένεται να διατεθούν περίπου 2.500 αστυνομικοί, ενώ οι δρόμοι από τους οποίους πρόκειται να περάσει ο Γάλλος πρόεδρος αποκλείστηκαν αρκετή ώρα πριν την άφιξη του κ. Ολάντ.

Επιπλέον, στα σημεία όπου μεταβαίνει η γαλλική αντιπροσωπεία, θα προηγείται εξονυχιστικός έλεγχος όλων των σημείων από άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Αστυνομικοί με πολιτικά θα βρίσκονται σε όλα τα μέρη τα οποία θα επισκεφθεί ο κ. Ολάντ, ενώ ταυτόχρονα θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας πάνω από τα σημεία όπου θα βρίσκεται.

Παράλληλα, πολύ αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν την Παρασκευή στη Βουλή, όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της παραμονής του κ. Ολάντ στη Βουλή, θα απαγορεύεται η μετακίνηση υπαλλήλων στο εσωτερικό της, ενώ θα πρέπει από νωρίς να βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους.

Εικόνες από τις προετοιμασίες για την άφιξη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα και το αεροδρόμιο:

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης, Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης