Τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Σχολικές Επιτροπές των Δήμων προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων λόγω επιβολής των capital controls, επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ (Α΄ Πειραιώς και Νήσων) Κώστας Κατσαφάδος, στους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο κ. Κατσαφάδος, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για ποιον λόγο στην υπουργική απόφαση για την άρση των περιορισμών των αναλήψεων μετρητών, δεν συμπεριελήφθησαν οι Σχολικές Επιτροπές των Δήμων και τα αντίστοιχα Συμβούλια Σχολικών Κοινοτήτων, δεδομένου ότι το ποσό των 420 ευρώ ανά εβδομάδα, δεν είναι αρκετό να καλύψει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων όπως τα κόστη συντήρησης και καθαριότητας υπάρχοντος εξοπλισμού, θέρμανση, γραφική- χαρτική ύλη κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνει ακόμη ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμη πιστωθεί η γ’ δόση, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα καταβληθεί και η δ’ δόση της χρηματοδότησης για τις Σχολικές Επιτροπές, με αποτέλεσμα τα σχολεία να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας.

«Από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015, επιβλήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α 84/18.7.2015) περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων, θέτοντας ως όριο, το ποσό των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) σωρευτικά ανά εβδομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της αγοράς» αναφέρει στην ερώτησή του.

«Στο μέτρο αυτό υπόκεινται και οι Σχολικές Επιτροπές των Δήμων, στις οποίες εντάσσονται και τα Σ.Σ.Κ. (Συμβούλια Σχολικών Κοινοτήτων), το έργο των οποίων όμως δυσχεραίνει εξαιρετικά με τον περιορισμό αυτό, καθώς καλούνται να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (κόστη συντήρησης και καθαριότητας υπάρχοντος εξοπλισμού, απολύμανση, θέρμανση, ΔΕΚΟ, είδη καθαρισμού, γραφική-χαρτική ύλη κτλ), οι οποίες είναι πολλαπλάσιες αυτού του ποσού. Ειδικότερα δε, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι ανάγκες των σχολείων αυξήθηκαν και το ποσό των 420 € εβδομαδιαίως ανά Σ.Σ.Κ., το οποίο μπορεί να έχει στην αρμοδιότητά του 2-3 σχολικές μονάδες είναι αδύνατον να τις καλύψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προ ολίγων ημερών, στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β” 2100/25-09-2015), σύμφωνα με την οποία χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. για οργανισμούς (φιλανθρωπικά ιδρύματα εξωτερικού), για τις Μητροπόλεις και την Αρχιεπισκοπή, για φυσικά πρόσωπα (νοσηλεία στο εξωτερικό, συνοδοί αρρώστων, οπλίτες, φοιτητές, διενέργεια εράνων για πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε λοιπά, αλλά και για αρρώστους, όπως και συνοδούς αυτών σε περίπτωση νοσηλείας εκτός Ελλάδας, άρση προθεσμιακών λογαριασμών για λόγους βιωσιμότητας κ.ό.κ.).

Δυστυχώς, στις περιπτώσεις αυτές που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμπεριλαμβάνονται οι Σχολικές Επιτροπές των Δήμων και τα αντίστοιχα Σ.Σ.Κ., αφήνοντας με τον τρόπο αυτό τα σχολεία και τα παιδιά μας στον αέρα για την περαιτέρω ομαλή λειτουργία τους. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι δε, ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει πιστωθεί ακόμα, (ώστε να μεταβιβάσει κι αυτό με τη σειρά του στους Δήμους της χώρας), η γ’ δόση, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο πότε θα καταβληθεί και η δ’ δόση της χρηματοδότησης για τις Σχολικές Επιτροπές, με συνέπεια, αυτή τη στιγμή τα σχολεία να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Για ποιο λόγο δεν συμπεριέλαβε στην υπουργική απόφαση περί τροποποίησης των περιορισμών (ΦΕΚ Β” 2100/25-09-2015) τις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων και τα αντίστοιχα Σ.Σ.Κ.; Προτίθεται να τα συμπεριλάβει;

Γιατί δεν έχει ακόμα πιστωθεί η γ’ δόση χρηματοδότησης στο Υπουργείο Εσωτερικών; Πότε πρόκειται να γίνει και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία;

3. Γνωρίζει ο Υπουργός Παιδείας ότι αυτή τη στιγμή τα σχολεία δεν έχουν χρήματα ούτε για τα βασικά είδη απολύμανσης (π.χ. χλωρίνη); Με ποιο τρόπο προλαμβάνει την εκδήλωση πιθανών μολύνσεων ή ασθενειών (ηπατίτιδας κ.λ.π.);».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης