Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 Ευρωπαίοι έχουν παρεισφρήσει σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προκειμένου να πολεμήσουν στο Ιράκ ή τη Συρία, αριθμός που δείχνει ότι το ζήτημα των ξένων μαχητών όλο και αυξάνεται. Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, ψήφισε έκθεση για την καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού και τη στρατολόγηση Ευρωπαίων πολιτών σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Πριν από την ψηφοφορία η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε με την εισηγήτρια Rachida Dati (ΕΛΚ, Γαλλία).

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας παραμένει βασική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Γιατί χρειάζεται σήμερα ευρωπαϊκή προσέγγιση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις από ευρωπαίους πολίτες, σε διαφορετικές χώρες. Σε αυτές τις χώρες υπάρχουν εστίες ριζοσπαστικοποίησης των Ευρωπαίων. Με το Σένγκεν, οι Ευρωπαίοι μετακινούνται ελεύθερα.

Για αυτό αντιμετωπίζουμε ένα κίνδυνο που μας αφορά όλους και για αυτό η απάντηση πρέπει να είναι οπωσδήποτε ευρωπαϊκή. Αυτό δεν σημαίνει λιγότερες αρμοδιότητες στα κράτη μέλη, αυτό σημαίνει καλύτερο συντονισμό και συνεργασία.

Η έκθεσή σας αναφέρεται περισσότερο στην πρόληψη του ριζοσπαστισμού, παρά στην καταπολέμησή του. Ποια είναι τα μέτρα που προτείνετε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πολύ καιρό οι πολιτικές μας υπήρξαν κυρίως αντιδραστικές. Πρέπει όμως να δουλέψουμε και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πρέπει να πιέσουμε με τα δικά μας επιχειρήματα, να πιέσουμε τους γίγαντες του διαδικτύου να διαγράφουν τα παράνομα περιεχόμενα, να διαχωρίσουμε τους ριζοσπαστικοποιημένους κρατούμενους στις φυλακές, να συζητήσουμε με τις θρησκευτικές κοινότητες, να γίνει πρόληψη του ριζοσπαστισμού μέσα από την εκπαίδευση, να καταπολεμήσουμε τους διαύλους χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια στις εξωτερικές χρηματοδοτικές δομές.

Σύμφωνα με την έκθεσή σας, το διαδίκτυο αποτελεί φορέα ριζοσπαστικοποίησης. Επίσης, γνωρίζουμε ότι πολλά προσωπικά δεδομένα μπορούν να βρεθούν μέσα από αυτό. Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω;

Είναι κυρίως ζήτημα ορθής εκτέλεσης των ήδη υφιστάμενων κανόνων, παρά υιοθέτησης νέων. Κυρίως, πρέπει να μοιραζόμαστε τις πληροφορίες που έχουμε με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το διαδίκτυο είναι η δημοσίευση και η διάδοση παράνομου περιεχομένου. Οι “γίγαντες του διαδικτύου”, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν δεν συνεργαστούν, πιστεύω ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

Πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης