Προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει την εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία χαρακτήρισε η κυπριακή κυβέρνηση το έργο μεταφοράς νερού, το οποίο εγκαινίασε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι πρόκειται για εξέλιξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Επίσης, σημείωσε ότι αποτελεί αρνητικότατη εξέλιξη και για τους Τουρκοκυπρίους, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες από το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν δήλωσε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ότι η κυβέρνησή του «είναι πρόθυμη να παράσχει νερό και στο νότιο κομμάτι του νησιού», ενώ αναφέρθηκε στην Τουρκία με τον όρο «μητέρα πατρίδα».

Πρόσθεσε ότι πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος και η μεταβατική κυβέρνηση της Τουρκίας συζήτησαν το Κυπριακό με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, και τόνισε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο ίδιος ισχυρίστηκε και πάλι ότι η χώρα του βρίσκεται «ένα βήμα πιο μπροστά» στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Άγκυρα προσεγγίζει πολυδιάστατα το Κυπριακό, θεωρεί δε ότι η λύση θα μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε «θάλασσα ειρήνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης