Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας. Η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη και του προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στη Νέα Υόρκη, δεν επεφύλαξαν «εκπλήξεις» αν και η απερχόμενη διοίκηση Μπους θα επιθυμούσε επίλυση της διαφοράς, πριν παραδώσει.

Την ελπίδα να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας  στο ΝΑΤΟ εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, υποδεχόμενη την Ντόρα Μπακογιάννη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αστόρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε να δούμε το ζήτημα να επιλύεται το συντομότερο δυνατό. Θα το συζητήσουμε. Το πιο σημαντικό είναι να επιλυθεί. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση, που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τα δυο μέρη» δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ.Ράϊς. χωρίς να δώσει λεπτομέρειες πως η διμερής διαφορά Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα μπορούσε «να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό».

Τσερβένκοφσκι : «Όχι στην ταπείνωση της χώρας μου»

«Η Μακεδονία είναι έτοιμη να δεχτεί ένα δίκαιο συμβιβασμό για το ζήτημα της διαφοράς με την Ελλάδα. Επιζητούμε μια λογική λύση που δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκφσκι, από το βήμα της του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της 63ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ.Τσερβένκοφσκι, κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας και τάχθηκε υπέρ ενός συμβιβασμού που δεν θα ταπεινώνει τη χώρα του.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να καταθέσει μέσα στον Οκτώβριο την τελική του πρόταση νια την ονομασία. Η ελληνική πλευρά, απορρίπτει το «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» επιθυμώντας έναν καθαρά γεωγραφικό προσδιορισμό  Βόρεια ή Άνω Μακεδονία.Ο ίδιος ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη την Τετάρτη, ξεκαθάρισε πως «αποκλειστικό αντικείμενο του είναι το θέμα της ονομασίας, και όχι της εθνικής ταυτότητας της ΠΓΔΜ»,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση δημοσιογράφου : «Σύμφωνα με το σύνολό των ιδεών που παρουσιάσατε πρόσφατα, πως ξεχωρίζετε τους Έλληνες Μακεδόνες από τους ούτω ονομαζόμενους Μακεδόνες των Σκοπίων. Υπάρχει κάποια γραμμή στο σύνολο των ιδεών σας ότι υπάρχει μια απόλυτη διάκριση σ’ αυτά τα δυο;», ο κ.Νίμιτς απάντησε : «Αντιπροσωπεύω τα Ηνωμένα Έθνη σ’ αυτό το θέμα και ο ΟΗΕ είναι ένας Οργανισμός εθνών. Και αυτό με το οποίο ασχολούμαστε τώρα είναι θέμα ονόματος που σχετίζεται ένα εθνικό κράτος και δεν ασχολούμαστε με την εθνικότητα αυτή καθ’ αυτήν. Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει εθνικότητα. Δεν ασχολούμαστε με εθνικές ταυτότητες ή ιστορικές ταυτότητες. Ασχολούμαστε με το όνομα του κράτους και δεν ασχολούμαστε σε μια διαπραγμάτευση για τις εθνικές ή άλλες προσωπικές ταυτότητες λαών».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης