Πρόβλημα στα διερχόμενα αυτοκίνητα, δημιουργεί η μετατροπή του οικοπέδου που βρίσκεται απέναντι από το πυρηνελαιουργείο στο Ντίπι της Μυτιλήνης σε χώρο αποθήκευσης του πυρήνα (υπολείμματα από την επεξεργασία των ελιών για την παραγωγή ελαιόλαδου).

Ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο γλιστράει αφού κατά την μεταφορά των υπολειμμάτων κάποια ποσότητα πέφτει στο οδόστρωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον Δήμο Ευεργέτουλα έχουν γίνει ήδη πολλά παράπονα από οδηγούς, ενώ ο ιδιοκτήτης του πυρηνελαιουργείου, Γιάννης Βασιλέλλης, δεσμεύεται ότι θα φροντίσει να λήξει το ζήτημα μέχρι τις γιορτές.
Στο οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από το πυρηνελαιουργείο στο Ντίπι, αποθηκεύεται φέτος, ελλείψει χώρου, μια ποσότητα του πυρήνα που έρχεται στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με καταγγελίες, εκτός από την οπτική ρύπανση και τις οσμές, η εναπόθεση του πυρήνα στο συγκεκριμένο χώρο καθίσταται συχνά και επικίνδυνη για τα αυτοκίνητα που διέρχονται από το δρόμο, καθώς ειδικά όταν βρέχει ή έχει υγρασία οι μικρές ποσότητες πυρήνα που πέφτουν στο οδόστρωμα από τα φορτηγά, μετατρέπονται σε εξαιρετικά ολισθηρή λάσπη.

Πρόβλημα αποθήκευσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλο που οι εργαζόμενοι στο πυρηνελαιουργείο υποστηρίζουν ότι δεν έχει δημιουργηθεί, μέχρι στιγμής, κανένα πρόβλημα αποθήκευσης από το γεγονός ότι είναι το μόνο πλέον ενεργό πυρηνελαιουργείο στο νησί, ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, ο οποίος δέχεται, όπως λέει, διαμαρτυρίες από οδηγούς αυτοκινήτων για την κατάσταση που επικρατεί, φαίνεται πως έχει αντίθετη άποψη.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η δυνατότητα επεξεργασίας του πυρηνελαιουργείου δεν επαρκεί προκειμένου να ανταποκριθεί σε σωστούς χρόνους στις ποσότητες που καταφθάνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα αποθήκευσης εντός του πυρηνελαιουργείου.

Οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν έχουν το δικαίωμα να αποθηκεύουν πυρήνα έξω από το πυρηνελαιουργείο, σε ένα οικόπεδο μάλιστα που δεν είναι στην ιδιοκτησία τους, αφού – όπως ο ίδιος υποστηρίζει – διεκδικείται και από τον Δήμο Αγιάσου.

Η ποσότητα πυρήνα που αποθηκεύεται στο οικόπεδο απέναντι από το πυρηνελαιουργείο στο Ντίπι, για πολλούς δημιουργεί ζήτημα ασφάλειας των διερχόμενων Ι.Χ. αυτοκινήτων.

«Θα λυθεί μέχρι τα Χριστούγεννα»

Ο ιδιοκτήτης του πυρηνελαιουργείου, ωστόσο, Γιάννης Βασιλέλλης, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο το νοικιάζει από το νόμιμο ιδιοκτήτη του και πως αυτό αποτελεί την αυλή του εργοστασίου του.

«Δεν το χρησιμοποιώ γενικά. Φέτος ρίξαμε λίγες ποσότητες, λόγω του ότι εξ αιτίας της καρπόπτωσης από το δάκο υπήρξαν μεγάλες ποσότητες πυρήνα που έφτασαν στο εργοστάσιο το τελευταίο διάστημα, αλλά θα τις πάρουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», λέει ο ίδιος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έχει προβεί σε σχετική συνεννόηση τόσο με το νομάρχη, όσο και με το δήμαρχο, αφού η αποθήκευση του πυρήνα ήταν ένα αδιέξοδο.

«Εγώ μπορώ να επεξεργαστώ 200 τόνους την ημέρα, ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που συνήθως καταφτάνει». Εξάλλου, σύμφωνα με τις στατιστικές, η παραγωγή του νησιού σε πυρηνέλαιο είναι 20.000.000 κιλά. Αυτά, με τους 200 τόνους που αποθηκεύω την ημέρα, δεν αποτελούν πρόβλημα», συνεχίζει ο κ. Βασιλέλλης, εξηγώντας ότι η μη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου στα Πάμφιλα δε δημιουργεί πρόβλημα στη δική του λειτουργία.

Τονίζει, μάλιστα, πως έχει δώσει εντολή σε έναν εργαζόμενο να καθαρίζει συνέχεια το δρόμο.
«Μέχρι τώρα είχα στεγάσει το χώρο του πυρηνελαιουργείου και μου αρκούσε, δε δημιούργησα ποτέ ξανά πρόβλημα ρύπανσης. Τώρα τέλειωσε η φούρια της καρπόπτωσης, οι παραγωγοί σήκωσαν τα δίκτυα και μέχρι τις γιορτές θα έχω φροντίσει να έχει αδειάσει ο χώρος», δεσμεύεται ο ίδιος.

Προσωρινή λύση

Παρ’ όλο που και ο ίδιος παραδέχεται πως ο δρόμος έξω από το πυρηνελαιουργείο καθαρίζεται από τους υπευθύνους του εργοστασίου, ο δήμαρχος Ευεργέτουλα υποστηρίζει ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται ακόμη συχνότερα, αλλά και ότι αποτελεί ουσιαστικά μια λύση ανάγκης.

«Καταλαβαίνουμε το κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει, αφού κάπου πρέπει να πάει ο πυρήνας και να δουλέψουν και οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση. Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα θα έλυνε η ύπαρξη ενός αποθηκευτικού χώρου κάπου έξω από τον οικισμό και μακριά από το δρόμο, αλλά και τον υδροβιότοπο της περιοχής, ώστε να ξεφορτώνεται εκεί ο πυρήνας και να μεταφέρεται στο πυρηνελαιουργείο μόνον εφόσον έχει αδειάσει κάποιος χώρος μέσα στο εργοστάσιο», αναφέρει, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος να δώσει άδεια αποθήκευσης στο συγκεκριμένο οικόπεδο και πως αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί σύντομα από τους ιδιοκτήτες του πυρηνελαιουργείου.

Πηγή: emprosnet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης