Δυσαρεστημένο εμφανίζεται το ΔΝΤ με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Der Spiegel».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει σε νέο χρηματοδοτικό πρόβλημαΌπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το Ταμείο εκτιμά ότι τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη, με αποτέλεσμα αξιωματούχοι του ΔΝΤ να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για αυτήν την εξέλιξη και να θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος μέσα στον Οκτώβριο.

«Υπάρχει σημαντική ανάγκη αναπλήρωσης ελλείψεων. Η αιτία για την καθυστέρηση ήταν οι νέες εκλογές. Οι παραλείψεις των Ελλήνων κάνουν άνω-κάτω το συνολικό χρονοδιάγραμμα του τρίτου προγράμματος βοήθειας» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Στον… άερα τα 3 δις

Σύμφωνα με το «Der Spiegel», η αξιολόγηση δείχνει να πηγαίνει για τον Δεκέμβριο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να συνοδευτεί από νέα προβλήματα στη χρηματοδότηση της χώρας στην περίπτωση που… τελειώσουν τα χρήματα. Εξάλλου, αξιωματούχοι του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι το υπόλοιπο της πρώτης δόσης του νέου πακέτου οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα δεν πρέπει να εκταμιευτεί λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τρία δις ευρώ (που απομένουν) από την πρώτη δόση του πακέτου βοήθειας (26 δις) δεν θα έπρεπε να εκταμιευτούν, λόγω της ελλιπούς μεταρρυθμιστικής προόδου» λέγεται στο ΔΝΤ.

«(Ως εκ τούτου) Οι συζητήσεις για πιθανές ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα αναβάλλονται -λόγω της μεταρρυθμιστικής καθυστέρησης- προς το τέλος του χρόνου» καταλήγει το γερμανικό περιοδικό, που κυκλοφορεί το Σάββατο.

Η ανακεφαλαιοποίηση και ο κίνδυνος του bail in

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η παρουσία ενός θετικού προσήμου στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά. Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δημιουργούσε προβλήματα στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις των δύο πλευρών (Αθήνας-Βρυξελλών) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δημιουργούσε προβλήματα στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις των δύο πλευρών (Αθήνας-Βρυξελλών) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνουΥπενθυμίζεται πως βάσει κοινοτικής οδηγίας από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε ισχύ το καθεστώς του «bail in», το οποίο προβλέπει την κάλυψη ζημιών στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μέσω «κουρέματος» στις καταθέσεις από ένα όριο και πάνω.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν από τις 15 Νοεμβρίου, καθώς αποτελεί και προϋπόθεση για την αποδέσμευση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που ορίζει η απόφαση της 12ης Ιουλίου σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τράπεζες -εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα με την αξιολόγηση, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει και να υλοποιήσει δύο λίστες προαπαιτούμενων, αρχής γενομένης από το Eurogroup της Δευτέρας, προκειμένου να ξεκλειδώσει τα 3 δις ευρώ που απομένουν από την πρώτη δόση. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε δύο μέρη.

Διαβάστε επίσης:
Την Παρασκευή «κλειδώνουν» τα προαπαιτούμενα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015, 14:03

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης