Αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας εναντίον στόχων του Ισλαμικού Χαλιφάτου εξαπέλυσε την Τετάρτη η Ρωσία.
Η στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στη Μέση Ανατολή πήρε λίγες ώρες νωρίτερα το «πράσινο φως» από την Άνω Βουλή και όπως υπογραμμίζουν Ρώσοι αξιωματούχοι γίνεται προς υποστήριξη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Λίγες ώρες αφού ο Πούτιν πήρε κοινοβουλευτική έγκριση για στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία, η Ρωσία ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού ΧαλιφάτουΣύμφωνα με όσα αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters, ήδη έγιναν οι πρώτες επιθέσεις σε περιοχές της δυτικής επαρχίας Χομς. Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Μόσχα προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες μία ώρα πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δεν έδωσε λεπτομέρειες ως προς τον αριθμό των πληγμάτων ή τον τύπο των αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν.
Ο βρετανικός Guardian και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, είναι έξι παιδιά.
Το συριακό καθεστώς από πλευράς του ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές του Βλαντίμιρ Πούτιν έρχονται κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ο Μπασάρ αλ-Άσαντ στον Ρώσο πρόεδρο.
Η έγκριση της ρωσικής βουλής
Η κοινοβουλευτική έγκριση ήλθε λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (σ.σ.: στην οποία θα προεδρεύσει η Ρωσία), ακριβώς την επομένη της συνόδου ηγετών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή, ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός ανέφερε κατά την καθημερινή ενημέρωσή του ότι χθες, Τρίτη, διεξήχθησαν 26 αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ και τέσσερις επιδρομές στο έδαφος της Συρίας -μεταξύ Ντέιρ εζ-Ζορ, Ουασίγια και Παλμύρας- κατά τις οποίες καταστράφηκαν κυρίως εκσκαφείς που ανήκουν στους τζιχαντιστές.
Το Κρεμλίνο το είχε διατυπώσει σαφώς: «Πράσινο φως» του ΟΗΕ ή αίτημα για βοήθεια προερχόμενο από το καθεστώς της Δαμασκού είναι αρκετό για να υπάρξει εξουσιοδότηση για ρωσική στρατιωτική επέμβαση.
Και, όπως ανακοίνωσε μετά την ψηφοφορία το Κρεμλίνο, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ -του οποίου η χώρα έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία- έστειλε επιστολή στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας τού «στρατιωτική βοήθεια». Τη γραπτή και επίσημη διατύπωση του αιτήματος επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η συριακή προεδρία στη Δαμασκό.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέβαλε επίσημο αίτημα προς την Άνω Βουλή και εκείνη , ομοφώνως, ενέκρινε την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ διευκρίνισε ότι η επιχείρηση συνίσταται αποκλειστικά σε αεροπορικές επιδρομές, αποκλείοντας, προς το παρόν, την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.
«Ο στρατιωτικός στόχος της επιχείρησης είναι αποκλειστικά η αεροπορική υποστήριξη των συριακών δυνάμεων στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία ο Ιβανόφ.
«Η χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος ξένης χώρας είναι δυνατή είτε βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή έπειτα από αίτημα των νόμιμων αρχών της χώρας αυτής» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Όλοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας θα ενημερωθούν σήμερα για την απόφαση αυτή και οι υπουργοί Άμυνας θα λάβουν ακριβείς πληροφορίες. Δεν πρόκειται για την υλοποίηση κάποιου γεωπολιτικού στόχου ή για την ικανοποίηση κάποιας φιλοδοξίας, όπως μας κατηγορούν συστηματικά οι Δυτικοί μας εταίροι» έσπευσε να διευκρινίσει ο Σεργκέι Ιβανόφ.
Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατιωτικούς ειδικούς στο πρόσφατα εγκατεστημένο επιχειρησιακό κέντρο στη Βαγδάτη, το οποίο συντονίζει τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία.
Πάντως, δεδομένα από δορυφορικές φωτογραφίες και νηολόγια καταδεικνύουν πως κατά τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει τοποθετήσει στη Συρία, κοντά στη βορειοδυτική πόλη της Λατάκιας, περισσότερα από 24 μαχητικά αεροσκάφη, περισσότερα από 20 πολεμικά ελικόπτερα, πυραύλους εδάφους-αέρος, άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και καταλύματα για τη στέγαση περίπου 2.000 ανδρών.
Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας
Διαβάστε επίσης: