Το κομμάτι του υπολογιστή που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε, είναι αναμφισβήτητα το κύριο αποθηκευτικό του μέσο. Όπως υποδηλώνεται από το όνομα, έχει το ρόλο να αποθηκεύει τα δεδομένα μας, όποιας μορφής κι αν είναι, ώστε να μην τα χάνουμε αλλά και για να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά όποτε τα χρειαζόμαστε. Συνήθως, αναφερόμαστε στο αποθηκευτικό μέσο ως «σκληρός δίσκος» και αυτό γιατί, όντως, στο εσωτερικό των σκληρών δίσκων, κατοικοεδρεύουν στρογγυλοί δίσκοι (platters ή αλλιώς «πιάτα») όπου μέσω ηλεκτρομαγνητικής μεθόδου γίνεται η εγγραφή των δεδομένων μας και κατά βούληση η ανάγνωσή τους.
Εδώ και κάποια χρόνια, υπάρχει και μια άλλη τεχνολογία «δίσκων», ονόματι SSD. Βάζουμε τα εισαγωγικά στην λέξη «δίσκων», καθώς οι SSD αποθηκευτικές συσκευές, δεν εμπεριέχουν «πιάτα», παρά μόνο τσιπ μνήμης, στα οποία η καταχώριση και ανάγνωση των δεδομένων γίνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο.
Έτσι, οι SSD συσκευές δεν έχουν μηχανικά μέρη, όπως η κεφαλή εγγραφής / ανάγνωσης και τα πιάτα των κλασικών σκληρών δίσκων. Γι’ αυτό και η λέξη «SSD» είναι στην ουσία τα αρχικά των λέξεων Solid State Drive, δηλαδή «οδηγός» (συσκευή αποθήκευσης) σταθερής κατάστασης – με πιο απλά λόγια, δεν υπάρχουν κινούμενα μηχανικά μέρη εντός της συσκευής.
Αφού καταλάβαμε τι εστί SSD έναντι του κλασικού σκληρού δίσκο (HDD – Hard Disk Drive), ας πούμε τώρα και γιατί επινοήθηκαν και προσφέρθηκαν στο καταναλωτικό κοινό οι SSD συσκευές: γιατί είναι πάρα, μα πάρα, πολύ πιο γρήγορες τόσο στην εγγραφή όσο και στην ανάγνωση δεδομένων. Η διαφορά στην ταχύτητα είναι ιλιγγιώδης, καθώς ένας σκληρό δίσκος μετά βίας μπορεί να φτάσει τα 100 MB ανά δευτερόλεπτο, ενώ μια τυπική SSD συσκευή με σύνδεση SATA III άνετα φτάνει τα 550 ΜB ανά δευτερόλεπτο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματά μας εκκινούν σε πολύ σύντομο χρόνο (ή ακαριαία ή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα), ο υπολογιστής από κατάσταση ύπνωσης (Sleep) τίθεται άμεσα σε λειτουργία, ενώ όταν είναι σβησμένος (shut down) ξεκινάει (boot) σε διάστημα 4 έως 10 δευτερολέπτων, όταν για την ίδια διαδικασία ένας κλασικός σκληρός δίσκος μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 40 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, κατά την εργασιακή ημέρα, ένας υπολογιστής με SSD έχει λιγότερα «κομπιάσματα» κατά την ροή εργασίας. Όμως οι SSD συσκευές, δεν σταματούν στην τεχνολογία συνδεσιμότητα SATA III, η οποία τους περιορίζει σε ταχύτητες έως 550 ΜΒ περίπου ανά δευτερόλεπτο. Κάνοντας χρήση της συνδεσμολογίας PCI express, οι SSD συσκευές μπορούν να επιτύχουν ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες.
Σε αυτά τα πλαίσια των SSD συσκευών και PCI express συνδεσμολογίας, η Samsung ανακοίνωσε την συσκευή αποθήκευσης «950 Pro», η οποία συνδέεται μέσω PCIe 3.0 x4, είναι κατασκευαστικής μορφής «Μ.2» και έχει τις καλύτερες επιδόσεις αυτή τη στιγμή. Και όταν μιλάμε για επιδόσεις, κάνουμε λόγο για νούμερα της τάξεως των 2.5 GB (2.500 MB) ανά δευτερόλεπτο για ανάγνωση δεδομένων και αντίστοιχα, για 1.5 GB ανά δευτερόλεπτο για εγγραφή. Κυριολεκτικά, αυτές οι επιδόσεις θα κάνουν τον υπολογιστή που θα υποδεχτεί την 950 Pro SSD συσκευή να «πετάξει». Η νέα συσκευή αποθήκευσης προσφέρεται σε χωρητικότητα των 256GB και 512GB.
Οι τιμές για την αμερικάνικη αγορά είναι στα 200 δολάρια για την χωρητικότητα των 256GB και 350 δολάρια αντίστοιχα για αυτή των 512GB. Τέλος, ο δίσκος θα λανσαριστεί στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα. Εν αναμονή λοιπόν του αποθηκευτικού μέσου 950 Pro της Samsung και στα μέρη μας, ώστε οι υπολογιστές να απογειωθούν!
Περισσότερες πληροφορίες: