ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου δεσμεύτηκε να ανοίξει τον “φάκελο της Κύπρου” και προφανώς να διασαφηνίσει τα περίπλοκα ζητήματα της ολίσθησης της Ελλάδας στη δικτατορία και της καταστροφής της Κύπρου τον Ιούλιο του 1974. Ακόμα αναμένουμε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση σχετικά με αυτή τη δέσμευση ή τουλάχιστον να ανοίξει τα περισσότερα από τα αρχεία που αφορούν τη μεταπολεμική εξωτερική πολιτική. (…) Οι διενέξεις που αφορούν την ελληνική μεταπολεμική ιστορία μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως όταν θα έχουμε τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση στα κρατικά αρχεία. Ένα δημοκρατικό κράτος που αρνείται την πρόσβαση στα αρχεία, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, ενισχύει τα τείχη της μυστικότητας, που βρίσκονται σε αντίφαση με τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών και των ευρωπαϊκών δεσμεύσεών του. Παραφράζοντας τον Ρόναλντ Ρέιγκαν: “Πρωθυπουργέ Παπανδρέου, κατεδάφισε αυτά τα τείχη”».
Το απόσπασμα από κείμενο του Καθηγητή James Edward Miller, δημοσιευμένο στο νέο, 2ο τεύχος του Athens Review of Books, θίγει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ελληνικής ιστοριογραφίας: την αδυναμία πρόσβασης των μελετητών στα περισσότερα ελληνικά κρατικά αρχεία – μια από τις βασικές αιτίες ανάσχεσης της ιστορικής έρευνας των νεότερων χρόνων στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο τεύχος μπορείτε ακόμα να διαβάσετε:

● Την ανάλυση του Στάθη Ν. Καλύβα για την «εξέγερση του Δεκέμβρη», ένα χρόνο μετά.
● Την κριτική ανάλυση της Κωνσταντίνας Ζάνου για το βιβλίο του Βασίλη Γκουρογιάννη Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή – και του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το Κυπριακό, το «ελληνικό Βιετνάμ».
● Τον εξαντλητικό απολογισμό από τον Φίλιππο Σαββίδη του πρώτου χρόνου Ομπάμα στην προεδρία: τι είχε υποσχεθεί, τι κατάφερε να πετύχει, σε τι υπαναχώρησε, τι στόχους έχει ακόμα στο άμεσο και στο απώτερο διάστημα.
● Τη βιογραφία του Γιόζεφ Ροτ, συγγραφέα του Εμβατηρίου Ραντέτσκυ, ο οποίος έζησε στη δίνη των δραματικών γεγονότων που οδήγησαν στο ναζισμό – από την Κατερίνα Σχινά.
● Την αναδρομή του Λύο Καλοβυρνά στην ιστορία της ομοφυλοφιλίας: Υπήρχαν, άραγε, γκέι μπαρ το 1609;
● Την κριτική παρουσίαση από τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου στο νέο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα Σ’ ένα στρατόπεδο άκρη στην ερημιά.
● Την ανάλυση από τον Πέτρο Μαρτινίδη του φαινομένου Νταν Μπράουν και της συνταγής του.
● Την παρέμβαση του Άλκη Κούρκουλα για τα Ίμια, με αφορμή το βιβλίο των Μιχάλη Ιγνατίου και Αθανασίου Έλλις.
● Το κείμενο του συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου για τα αναγνώσματα που τον διαμόρφωσαν.
● Την ανάλυση του Παναγιώτη Κ. Ιωακειμίδη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Λισαβόνα.
● Την παρουσίαση από την Όλγα Σελλά της παράστασης του Σταμάτη Φασουλή «Το τρίτο στεφάνι», μια προσπάθεια σύγχρονης (;) ερμηνείας του γνωστότερου κειμένου του Κώστα Ταχτσή.

Και πολλή ακόμα επίκαιρη ύλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης