Πεδίο διαμάχης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για το ποιος ευθύνεται για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών αποτέλεσε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενος την απόφαση του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ό, τι κι αν ακούγεται σήμερα στην αίθουσα, το Συμβούλιο λέει πως το πρόβλημα της χώρας δεν έχει να κάνει με τη διεθνή κρίση, αλλά με τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κριτική του ειδικού εισηγητή της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα, πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αύξηση των εσόδων, δεν είναι μόνιμου χαρακτήρα, ο υπουργός Οικονομικών αντέταξε πως η ίδια η Κομισιόν αποδέχεται πως στο πλαίσιο του στόχου της μείωσης του ελλείμματος κατά 3,6%, το 1,5% προέρχεται από μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Στην αποδοκιμασία δε, από τη ΝΔ, της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά, ο υπουργός απάντησε λέγοντας: «Οποιαδήποτε κριτική, μάλλον θα πρέπει να ανατρέξει στον αριθμό των αυξήσεων που έκαναν οι ίδιοι. Εμείς, το λέμε ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε πόρους για την υγεία».

Για προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα έκανε λόγο ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, προσθέτοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια εκφοβισμού όλο αυτό το διάστημα, για να πειστεί ο λαός».

Ο Ηλίας Πολατίδης από το ΛΑ.Ο.Σ. κατηγόρησε και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ότι «διαγκωνίζονται για το ποιος τηρεί πιο ευλαβικά τις εντολές της Κομισιόν, χωρίς να αναφέρονται στις αιτίες των προβλημάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε πως ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη χρεοκοπία της οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και «την εξάντληση ενός παραγωγικού προτύπου που στηρίζεται στη σπατάλη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης